Hlavní obsah

Wenger chválil Arsenal za psychickou odolnost

LONDÝN

Kouč fotbalistů londýnského Arsenalu Arséne Wenger ocenil na úterní výhře v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů na hřišti Dinama Záhřeb 3:0 především psychickou výdrž svých svěřenců. Ti se více než hodinu hry nemohli proti pětičlenné obraně prosadit, ale pak jako by mávnutím kouzelného proutku soupeře rozebrali a během čtvrthodiny mu nastříleli tři rychlé góly. O postup do hlavní části už Arsenal připraví jedině zázrak.

Článek

Přitom v mladém týmu byl jedním z nejzkušenějších hráčů teprve šestadvacetiletý Tomáš Rosický. "V sázce bylo hodně, nervy hrály velkou roli, ale s problémy jsme se vyrovnali," řekl Wenger. Do základní sestavy mohl nasadit pouze pět hráčů ze základní jedenáctky, která před třemi měsíci nastoupila ve finále soutěže. Chyběli Lehmann, Henry, Ljungberg a dalších osm hráčů užšího kádru.

Rosický byl méně ve hře, než je zvyklý. Nastoupil místo Reyese, který je na odchodu do Realu Madrid, na levém kraji zálohy. Jeho obvyklý part na dirigentském stupínku uprostřed hřiště odehrál Bělorus Hleb. Ten nahrál Van Persiemu na druhý gól, první připravil pro změnu Nizozemec pro Fabregase, který skóre završil po sólové akci.

Devatenáctiletý španělský záložník dvěma góly parádně oslavil svůj stý start v dresu Arsenalu. "Je to skvělý záložník, zase vyrostl. A když ještě bude dávat góly...," chválil jej Wenger. Fabregas v úterý poprvé v Arsenalu navlékl dres s číslem čtyři, který nosil jeho dětský idol Guardiola i jeho nedávný vzor a kapitán Vieira.

Ve druhém úterním zápase se Austria Vídeň rozešla doma smírně s Benfikou Lisabon 1:1. Austria se nezbavila rozpaků, s nimiž vstoupila do nové sezony, a ani na pátý pokus se nedočkala první výhry. V odvetě tak k postupu musí dát na stadionu Benfiky alespoň jeden gól.

Rakušané věří, že zopakují loňský kousek Rapidu Vídeň, který s Lokomotivem Moskva uhrál doma navlas stejný výsledek, ale v odvetě díky Valachovičově penaltě vyhrál 1:0 a postoupil. "V Portugalsku ukážeme, že v Rakousku nemáme jen dobré lyžaře," řekl kouč Austrie Frenkie Schinkels.

Reklama