Hlavní obsah

Liberci chyběl k radosti gól, ale šanci má

LIBEREC

Velmi slušné, ba na české poměry přímo nadstandardní představení nabídl Slovan Liberec v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů se Spartakem Moskva (0:0). Ve středu večer sehrál s mnohem slavnějším klubem partii, v níž byl lepším týmem, jen gólové vyjádření scházelo jako pečeť na severočeskou odvahu.

Foto: čtk

Roman Pavljučenko ze Spartaku Moskva (vlevo) a Pavel Košťál ze Slovanu Liberec v utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů.

Článek

"Hráli jsme aktivně, nečekali jsme na hru soupeře. Vyšel nám vstup do zápasu a měli jsme převahu," hřeje libereckého trenéra Vítězslava Lavičku. Výsledkem hry jeho týmu byly dvě velmi dobré šance. Hodúr a po přestávce Pospěch však tutovkami pohrdli, a tak byla liberecká radost zkalená.

Lavičkův tým je přesto výrazně blíž k miliónům z prestižní soutěže než druhý český zástupce v předkolech - Mladá Boleslav.

Severočeské borce rozhodně může těšit, že favorita trápili, určovali ráz zápasu a Spartak drželi s výjimkou jediné situace na uzdě. Jenže velké mužstvo značí schopnost trestat chyby bez milosti. A to Liberečtí nedokázali. "Měli jsme vstřelit gól, ty dvě akce po brance volaly," přiznává Lavička.

Postoupí Slovan Liberec do hlavní fáze Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Liberecká pozice před odvetou není beznadějná. Jistě, Spartak se doma s největší pravděpodobností vytasí se zcela jiným arzenálem zbraní, než které předvedl pod Ještědem. "Ale zjištění, že jsme soupeře k jeho hře v prvním utkání nepustili, nás pro odvetu posílí," věří Lavička.

Nic jiného mu ani nezbývá. "Podle našich poznatků Spartak doma v každém zápase vyvine velký tlak," odkrývá kouč Severočechů, co na jeho mužstvo v odvetě čeká. Proto věří, že boj o místo ve vysněné Lize mistrů, kterou z českých klubů hrála dosud jen Sparta, bude ze strany jeho svěřenců stejně odvážný a v koncovce pak úspěšnější. "Sebemenší náznak pasivity by byl hroznou chybou," tuší Lavička, že bránění nerozhodného výsledku s čekáním na brejk je cestou do pekel.

A na tak ošidnou kartu Liberečtí sázet nemíní. Jistě, ani v odvetě nebudou mít kanonýra zabijáka, jenž v jejich kádru prostě není, ale nastoupí bohatší o domácí zkušenosti. "A já jsem přesvědčený, že je zúročíme," doufá Lavička, jehož ovečky v Moskvě čeká ještě jedna netradiční nástraha v podobě umělé trávy, na níž hraje Spartak domácí zápasy.

"Je to nezvyklé, nikoli nepřekonatelné," nehledá Lavička alibi. "Umělka není ideální ani pro nás," připomíná český zadák Spartaku Radoslav Kováč, že ani moskevskému celku specifický povrch nepřirostl k srdci.

Reklama

Související témata: