Hlavní obsah

Po rekordní trefě myslel na syna a vnuka Maradony. Je fenomenální, klaní se legendy

Praha

Symbolické a zcela vystihující výjimečnost fenomenálního argentinského útočníka! Když Manchester City ve středečním čtvrtém díle Ligy mistrů otočil vývoj bitvy na hřišti Neapole, byl autorem vítězné trefy Sergio Agüero. Gólem zajistil klubu nejen definitivu postupu do jarní fáze soutěže, ale v devětadvaceti letech stal se i nejlepším kanonýrem v klubové historii!

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Neapole rozjetý Manchester City v Lize mistrů nezastaviliVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Sergio je legenda. Zaslouží si všechna uznání," klaněl se trenér Manchesteru City Josep Guardiola. Jeho tým po triumfu 4:2 drží v Lize mistrů sérii čtyř výher a zcela jistě nebude chybět v jarní fázi soutěže. A není pochyb, že klíčovým mužem ofenzivy klubu je rodák z Buenos Aires.

„Jsem velmi šťastný hlavně kvůli týmu, protože Neapol má fantastický kádr a hraje skvělý fotbal. Šlo o velmi těžký duel, ovšem vítězstvím jsme se kvalifikovali do jarní fáze, což je pro nás klíčové. Pomohl jsem týmu, stejně jako tým pomohl mně," odmítal chvalozpěvy rodák z Buenos Aires.

Vítězná trefa do sítě Reiny, bývalého strážce branky Liverpoolu, představovala pro Agüera 178. gól v dresu Manchesteru City. Překonal tak letitý klubový rekord, který držel Erik Brook. Ten v letech 1928-1939 zatížil konto soupeřů 177 góly ve 493 zápasech!

Je pikantní, že rekordního zápisu dosáhl Agüero na stadiónu, kde v minulém století sbíral největší slávu jeho krajan Diego Maradona. Jeho dceru Gianinnu si před lety Agüero vzal a syn Benjamin je nejstarším vnukem sedmapadesátiletého borce, jenž s Neapolí dvakrát vyhrál Italskou ligu a jednou Pohár UEFA.

Agüero potřeboval na překonání rekordu necelých sedm sezón, během nichž naskočil v dresu Manchesteru City do 264 zápasů. Podle statistik dosáhl 162 tref z prostoru pokutového území, patnáctkrát skóroval hlavou, 131krát pravou nohou a dvaatřicetkrát levou. Pomyslnou největší „obětí" Argentincova střeleckého umění je pak Newcastle, jemuž vstřelil jedenáct gólů.

„Nepřestal dávat góly od svého debutu v Premier League. Myslím to doslova. Je prostě fenomenální. Myslím, že jeho brankový apetit nebude nikdy ukojen. A je zcela v pořádku, když útočník jeho kalibru je nejlepší střelcem v historii klubu jako je Manchester City," rozplýval se nad schopnostmi argentinského borce Ian Wright, bývalý vynikající útočník Arsenalu a anglické reprezentace.

Agüero skutečně oslnil hned při debutu za Citizens v srpnu 2011, když nastoupil proti Swansea. Vstřelil dva góly, na jeden přihrál, a přitom odehrál jen 31 minut!

V letošní sezóně Premier League si během sedmi duelů připsal sedm tref, k tomu dvě branky ve třech zápasech Ligy mistrů. „Jsem šťastný za dosažení tak výjimečné mety. Jde o jedinečný okamžik," pronesl Agüero, jemuž zůstane na památku dres z výjimečného duelu. „Syn mi psal, jestli mu mohu triko donést, takže největší trofej patří jemu," smál se Agüero, když s rozjařenými spoluhráči opouštěl stadión v Neapoli.

Mnohem kyselejší atmosféra panovala mezi domácími borci. S jediným vítězstvím ze čtyř duelů se totiž tým kapitána Marka Hamšíka dostal na pokraj vyřazení. Musí zbývající dva duely vyhrát a ještě doufat, že Šachtar Doněck už do konce skupiny nebude bodovat.

„Přitom jsme měli nejlepší vstup do utkání, jaký jsem v Neapoli zažil. Třicet minut bylo z naší strany skvělých, hráli jsme mimořádně dobře," tvrdil slovenský legionář v italských službách. „Výsledek je nespravedlivý. Vždyť jsme přehrávali jeden z nejsilnějších týmů Evropy. Ovšem za vyrovnaného stavu Ederson předvedl fantastický zákrok proti Callejonovi a vzápětí jsme inkasovali," posteskl si útočník Lorenzo Insigne, který vstřelil úvodní branku duelu. „V zápasech se soupeři kalibru Manchesteru City rozhodují detaily. A oni prostě nemilosrdně potrestali každé naše zaváhání," pokrčil smířlivě rameny Hamšík.

Reklama