Hlavní obsah

Liberec nechce v Moskvě promarnit historickou šanci

MOSKVA

Čeští fotbaloví šampióni z Liberce stojí před jedním z nejdůležitějších zápasů sezóny i celé klubové historie. Před Severočechy se po čtyřech letech znovu otevírá lákává vidina startu v Lize mistrů, od kterého je však dělí těžká odveta třetího předkola na hřišti Spartaku Moskva, v němž touží po úspěchu i čeští reprezentanti Radoslav Kováč s Martinem Jiránkem.

Foto: čtk

Roman Pavljučenko ze Spartaku Moskva (vlevo) a Pavel Košťál ze Slovanu Liberec v utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů.

Článek

První vzájemný duel skončil před dvěma týdny remízou 0:0 a postupové šance obou týmů jsou podle všeho stále vyrovnané. "Určitě máme šanci na úspěch, ale náš soupeř je neméně ambiciózní. Je velmi kvalitní, ale my jsme s ním sehráli dobrý první zápas a hráči jsou o jednu cennou zkušenost bohatší. Mělo by nás to posílit," řekl kouč Vítězslav Lavička novinářům před úterní cestou do Moskvy. Liberec do utkání zřejmě vstoupí v plné síle, chybět bude jen kostarický útočník Winston Parks kvůli výronu v kotníku.

Pokud Liberec vstřelí alespoň jeden gól a uhraje minimálně remízu, postup mu neunikne. Stejně jako v případě jakéhokoliv vítězství. Pokoření spartakovské obrany je proto pro české mužstvo silnou motivací. "Musíme hrát pořád stejně, nátlakově a aktivně, stejně jako v prvním zápase. Nemůžeme zalézt do obrany a vyčkávat," uvedl bek Tomáš Janů. Lavičkův tým se připravuje také na variantu další bezbrankové remízy, po které by následovalo prodloužení a případně pokutové kopy. I jejich nácviku se liberečtí fotbalisté při posledních trénincích věnovali.

Po příletu do podmračené ruské metropole na letiště Šeremetěvo sálalo z týmu odhodlání. Hráči vědí, že splnění snu o startu v základní skupině není utopií. Předchozí bezbranková remíza se prý dá v Lužnikách, kam by mělo na zápas zavítat asi 30 tisíc diváků, zhodnotit. Pokud by se to Slovanu povedlo, byla by volná cesta k sumě 110 miliónů korun, kterou zaručuje samotná účast ve skupině. Liberec by se po pražské Spartě stal druhým českým týmem v hlavní soutěži Ligy mistrů. Kdyby Lavičkův tým proti Spartaku neuspěl, hrál by v září "jen" první kolo Poháru UEFA.

Spartak bude pod tlakem

Mužstvo si ale negativní scénář nepřipouštělo. "Spartak sice je mírným favoritem, ale myslím, že i před odvetou to zůstává stále absolutně otevřené. Celou minulou sezonu jsme dřeli na to, abychom se do Ligy mistrů dostali a nechceme to promarnit. Naše výchozí pozice je celkem dobrá," uvedl Janů, jeden z pěti pamětníků čtyři roky starého souboje ve třetím předkole s AC Milán, po kterém šťastně proklouzl mezi evropskou smetánku italský gigant. "Už tehdy nám k postupu moc nechybělo, Spartak je podle mě ještě hratelnější soupeř," řekl Janů, nejzkušenější hráč českého mistra.

Liberci prý může nahrát i skutečnost, že pod tlakem bude ve středu hlavně Spartak. Sebevědomí Moskvané si nepřipouštějí možnost klopýtnutí. "Ale když jim hru znepříjemníme a Spartaku se nebude dařit, tak by se proti nim mohli postavit jejich diváci, to by pro nás mohla být výhoda," mínil útočník Zbyněk Pospěch. "Spartakovský fanoušek je velmi náročný, pokud to týmu nejde, tak to umí dát najevo," řekl kouč Lavička, který osobně sledoval odvetu druhého předkola LM s Tiraspolem, ve které se Spartak do posledních vteřin strachoval o postup.

Liberečtí jsou v pohodě

V libereckém táboře zjevně vládne pohoda, kterou umocnil povedený vstup do sezóny. Slovan ve čtyřech ligových zápasech neztratil ani bod a navíc neinkasoval. Brankář Marek Čech udržel nulu i v prvním duelu proti Spartaku. "Snad tu sérii udržíme i ve středu. Kdybychom teď inkasovali, tak by to přišlo v ten nejhorší možný moment," řekl Čech v rozhovoru s ČTK. "Jsme rádi, že nám funguje organizace hry. Naše sebevědomí je tím zdravě posíleno," pochvaloval si Lavička.

Před odvetou v Moskvě nepodcenil žádnou maličkost. S týmem dvakrát trénoval i na umělém trávníku, na němž se bude hrát v Moskvě. Den před odletem Liberečtí dokonce vyrazili za přípravou na pražský Vyšehrad, protože tamní hřiště se prý hodně podobá ploše v Lužnikách. Severočeši sice nejsou nadšeni z toho, že musí hrát na netradičním povrchu, ale nechtějí si stěžovat. "Nebudeme se vymlouvat. Je to sice něco jiného, ale v zimě na tom trénujeme docela často. Musíme se prostě přizpůsobit," prohlásil Janů.

Jiránkův start je nejistý

Spartak, dvaadvacetinásobný šampión a úřadující vicemistr ruské ligy, nezažívá ideální období. V sobotu prohrál ve Vladivostoku 0:1 brankou dvě minuty před koncem a ztratil vedení v soutěži. Spartak nastoupil bez největších opor v čele s Kováčem a zraněnými ofenzivními hráči Mozartem s Cavenaghim. Moskvané přišli také o Jiránka, jehož středeční start je podle ruských médií nejistý. To se týká i Cavenaghiho, Mozarta, Owusu-Abeyieho, Pjanoviče a beka Iencsiho. Proti Liberci určitě nenastoupí dlouhodobě zranění záložníci Titov s Bystrovem, klíčoví hráči pro ofenzivu.

Trenér Fedotov se po prohře v dalekém Vladivostoku, který od Moskvy dělí 6500 kilometrů, obul do domácí federace. Svaz nevyhověl požadavku klubu, aby si s Vladivostokem mohl prohodit pořadatelství zápasů. Hráči Spartaku tak mají za sebou náročné cestování. "Letět na Dálný východ před klíčovým pohárovým zápasem je hodně absurdní," rozčiloval se Fedotov.

Utkání začíná ve středu v 17:00 SELČ, hlavním rozhodčím je Španěl Luis Medina Cantalejo. Přímý přenos vysílá stanice Eurosport, Česká televize podle mluvčího Martina Krafla ve snaze získat vysílací práva neuspěla.

Předpokládané sestavy:
Spartak: Kowalewski - Šiškin, Jiránek (Špedt), Stranzl, Rodríguez -Kovalčuk, Kováč, Mozart (Rebko), Kaliničenko - Pavljučenko, Cavenaghi (Baženov).
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Frejlach, Bílek, Hodúr, Pudil - Pospěch, Holenda.

Reklama

Související témata: