Hlavní obsah

Čech: Postup, to je skvělá představa

Stále optimistou je po bezbrankové remíze v úvodním domácím utkání 3. předkola Ligy mistrů s ruským Spartakem Moskva brankář Liberce Marek Čech. Ten v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že Severočeši mají před odvetou patřičné sebevědomí.

Článek

K odvetě se Spartakem Moskva jedete s bezbrankovou remízou z domácího zápasu. Jak hodnotíte výchozí pozici Liberce?

Máme patřičné sebevědomí, ale to rozhodně není na škodu. Nejsme totiž zase tak nahoře, abychom se viděli v losovacím osudí Ligy mistrů. To by bylo špatné. Ta naše pozice není úplně zlá. Na postup nám může stačit i jeden vstřelený gól.

Čekáte od Spartaku jiný herní projev než v prvním utkání?

Oni zjistili, že máme sílu, a určitě se nevrhnou bezhlavě do útoku. Dobře vědí, že nesmějí inkasovat.

Takže budete vyčkávat, s čím na vás vyrukují?

Nikdo od nás nemůže očekávat, že budeme betonovat a spoléhat pouze na obranu. Taková hra nám není vlastní. I v odvetě se budeme snažit hrát aktivně.

Zápas se bude hrát na umělé trávě. Je to pro brankáře zrádné?

Míč se chová jinak, odskok se hodně mění a balón je živější. Zejména když je povrch pokropený, tak je míč hodně rychlý.

V lize jste nedostal gól 360 minut, k tomu máte čisté konto v utkání se Spartakem. Cítíte se psychicky v pohodě i s ohledem na možný penaltový rozstřel?

Hodně by mě mrzelo, kdyby série měla skončit právě v Moskvě. A penalty? Na ty se brankář moc připravit nemůže. Nervozita při rozstřelu je obrovská a leží především na hráčích, já to mám jednodušší, protože nikdo od brankářů nečeká zázraky.

Jakou máte z penaltových rozstřelů bilanci?

Absolvoval jsem je dvakrát. Poprvé ještě s Žilinou při slovenském Superpoháru. Proti Senci jsem tehdy dvě chytil, ale stejně jsme prohráli. A podobně to dopadlo na jaře s Libercem v domácím poháru. Se Slováckem v semifinále jsem dvě chytil, ale vypadli jsme.

Z vašeho pohledu nepůjde jen o Ligu mistrů, ale i o první reprezentační pozvánku. Jste totiž adeptem na místo třetího brankáře. Je to o motivaci navíc?

Pan Brückner mě velmi potěšil. Budu dělat všechno pro úspěch Liberce a pak už záleží jen na trenérovi. Moc by se mi zamlouvalo, kdybychom ve středu postoupili do základní skupiny Ligy mistrů a ve čtvrtek jsem se objevil v nominaci nároďáku, to je skvělá představa.

Reklama

Související témata: