Hlavní obsah

Eliáš si v bouři veselí vzpomněl i na kamaráda Sýkoru

EAST RUTHERFORD

Vyhrát může jen jeden. Pravda, která obzvlášť v hokeji mívá hodně trpkou příchuť se v letošním boji o Stanleyův pohár dotkla i českých 'dvojčat' Patrika Eliáše a Petra Sýkory. Zatímco Eliáš bezprostředně po rozhodujícím utkání začal se spoluhráči bouřlivě oslavovat, Sýkora je těžko hledal slova.

Foto: ČTK

Patrik Eliáš (vlevo) přijímá gratulace od svého bývalého spoluhráče Petra Sýkory.

Článek

"Pocit je to výbornej, ale vidím už trošku matně. Přeci jenom pár flašek šampaňského tam padlo a každej má supernáladu," přiblížil Patrik Eliáš zpravodaji ČTK náladu v šatně sotva hodinu po skončení rozhodující bitvy.

Konec sezóny, ozdobený vítěznou tečkou, v něm vzbudil obrovskou úlevu. "Bylo to vydřený a teď si to můžu užít," oddychl si po posledním zápase se soupeřem, u něhož ocenil nesmírnou vůli a bojovnost až do poslední chvíle.

Friesen přišel místo Sýkory a rozhodl finále

Při pomyšlení na vnitřní rozpoložení svého bývalého spoluhráče a blízkého přítele Petra Sýkory nicméně Eliáš zvážněl. Ještě před třemi lety hrávali spolu v jedné řadě a radovali se ze zisku premiérového Stanleyova poháru.

Letos byl ale Sýkora v dresu poraženého Anaheimu, kam přišel z New Jersey v rámci výměn loni v létě. Shodou okolností byl vyměněn za Jeffa Friesena, který dvěma trefami odstavil své bývalé spoluhráče na druhou kolej. Po utkání ani nehovořil s novináři, tak porážka bolela.

Ani úspěšnější z Čechů prý nevěděl, co kamarádovi po zápase říci. "Já jsem si samozřejmě tajně přál, abych byl ten šťastnější a vím, jak se Péťa cítí," zamyslel se Eliáš. "Nevěděl jsem přesně, co mu mám na ledě říct. Péťa jen řekl, že byl blízko, ale bohužel...," vybavil si odchovanec třebíčského hokeje kontakt z ledové plochy. Sýkory mu bylo líto. "Nevím, jestli ještě najdu takovýho parťáka, přáteli ale určitě zůstaneme," dodal.

Šmehlík patnáctým Čechem s prstenem

Eliáš nabídl i vysvětlení, proč Devils dokráčeli až k zisku poháru. "Vítězíme hlavně týmovou prací," zamyslel se nad neúspěchem týmů s více hvězdným obsazením, jakými jsou Detroit Red Wings, Colorado Avalanche či New York Rangres. "Důležité je, aby se každý z hráčů podřídil hracímu systému," poznamenal a přiznal, že v sezóně se to týkalo i jeho. Po debatě s trenérem Patem Burnsem slevili oba ze svých nároků. "A to se nám vyplatilo," dodal.

Zatímco Eliáš se ze zisku trofeje radoval už podruhé, obránce Richard Šmehlík prožíval v tomto ohledu premiéru. Člen defenzivy Devils a olympijský vítěz z Nagana se stal patnáctým českým hráčem, který navlékne prsten pro vítěze nejslavnější hokejové soutěže. Z triumfu New Jersy se radoval jen nepatrně méně, protože do finálové série nezasáhl a v play off odehrál pouze pět zápasů. Přesto prý bude na právě skončenou sezonu vzpomínat do konce života.

"Je hrozně těžké dostat se takhle daleko. Jsem strašně rád, škoda jen, že jsem si nezahrál ve finále. To však nebylo v mých rukách," řekl Šmehlík, který před čtyřmi roky usiloval marně o slavný hokejový grál v dresu Buffala ve finále proti Dallasu.

Reklama

Související témata: