Hlavní obsah

Barcelonu, PSG a Manchester City teď ještě ne, vybírá si nadšený Vaclík

Basilej

Paráda, žůžo, skvělé! Taková a podobná slova teď gólman užívá. Fotbalisté Basileje potřetí prošli ze základní skupiny Ligy mistrů do osmifinále a podruhé u postupu byl český brankář Tomáš Vaclík. Podle něj si se spoluhráči naplno uvědomí až později, jak velký úspěch se týmu povedl, když v konkurenci Manchesteru United, Benfiky Lisabon a CSKA Moskva získal 12 bodů.

Liga mistrů, Benfica - BasilejVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Všechno dopadlo, jak mělo. Tomáš Vaclík se svou Basilejí postoupil do osmifinále Ligy mistrů, mezi šestnáct nejlepších týmů Evropy. Po výhře 2:0 v Lisabonu nad Benfikou, což byla mimochodem jeho čtvrtá nula ve skupině, se může v klidu těšit na pondělní los. „Snad se vyhneme Barceloně, PSG a Manchesteru City," říká český brankář s úsměvem v rozhovoru pro agenturu Nehoda Sport, která ho zastupuje.

"Asi nám všem teprve dojde, čeho jsme v Lize mistrů dosáhli. Máme ještě dvě kola v lize, která musíme zvládnout. Je každopádně velké, získat v takové konkurenci ve skupině dvanáct bodů a se čtyřmi nulami vzadu," libuje si gólman po boku reprezentačního kolegy Marka Suchého.

Před pondělním losem osmifinále je trochu vybíravý. „Spíše vím, koho nechci... Jsou tam asi tři týmy, kterým bych se chtěl vyhnout," směje se s poukazem na Manchester City, PSG a Barcelonu.

„Vyřadit je by bylo obrovsky těžké. Nechci říct, že zbytek soupeřů je hratelný, ale ne tak náročný jako zmíněný trojlístek. Nabízejí se možnosti na vyrovnané zápasy. Byl by sice skvělý zážitek zahrát si v Barceloně, ale docela bych si ho nechal na příště. Snažím se přemýšlet sportovně, zkusit jít ještě dál," uculuje se Vaclík.

Nedočkavé pohledy na ukazatel

Během klíčového zápasu v Lisabonu po očku sledoval vývoj souběžně hraného utkání v Manchesteru.

„Ze hřiště chodím poslední a na tabulích na stadiónu vždycky vyjíždí průběžné výsledky. Teď tam skočilo, že CSKA vede, myslím, že jsem byl z kluků jediný, kdo skóre věděl. Doufal jsem, že United povedou, abychom byli víc v klidu, ale tohle... Kluci se pak začali ptát, jak se hraje v Manchesteru. Tak jsem jim průběžný stav řekl, ale měli jsme už v té době postupový výsledek a šlo hlavně o to se koncentrovat na vlastní zápas a zvládnout ho," líčí poslední krok do osmifinále.

Jeho týmu se ulevilo, když zvýšil na 2:0 a zároveň se na ukazateli objevilo, že United vyrovnali.

Český brankář si vedle postupu ze skupiny patřičně cení i čtyř zápasů s čistým kontem.

„Je paradox, že ve švýcarské lize jsme v sedmnácti zápasech udělali pět nul, a v Lize mistrů ze šesti čtyři. Ale je to i stylem hry, kdy v Lize mistrů hrajeme ze zabezpečeného bloku. Navíc když se podívám dozadu, za tři sezóny v Lize mistrů jsem vychytal ve skupině vždycky jenom jednu nulu. Teď jsem normu přeskočil o hodně. Také zásluhou kluků, kteří nepustili soupeře do střel," zdůrazňuje Vaclík.

Reklama

Související témata: