Hlavní obsah

Messi zlomil prokletí a Barcelonu zachránil, Bayern už je ve čtvrtfinále

Praha
Aktualizováno

Chelsea to na Barcelonu prostě umí. A nic na tom nemění, že v první osmifinálové konfrontaci těchto gigantů na letošní scéně Ligy mistrů s Katalánci jen remizovala. K výhře měla blíž, neboť Willian dvakrát trefil tyč a až na třetí pokus dostal Chelsea do vedení. Jenže pak zlomil Messi střelecké prokletí, jež ho dosud v zápasech s Blues provázelo, vyrovnal a o postupujícím se tak rozhodne až v odvetě za měsíc na Camp Nou. To mnichovský Bayern už má účast ve čtvrtfinále jistou, neboť Besiktas hrající od 16. minuty jen v deseti, rozstřílel 5:0.

Bayern deklasoval BesiktasVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Jedno kouč Chelsea avizoval. „Rozhodnou nejen velké věci, ale i nepatrné detaily," věštil Conte před konfrontací s Barcelonou. Dvakrát si musel na svá prorocká slova vzpomenout. Při dvou tyčích, které trefil Willian, a vyrovnávacím gólu Messiho rovněž.

Messi zlomil prokletí

Oním detailem byly centimetry, které chyběly brazilskému legionáři Willianovi, aby dostal Blues do vedení. V 35. minutě totiž střelou zpoza šestnáctky trefil tyč, za sedm minut ji orazítkoval zase. Pro změnu tu opačnou v bráně hájené Ter Stegenem.

Willian se opakovaně chytal za hlavu, Conte vyskakoval za postranní čárou jako čertík, ale ani jeden nic nenadělali. Nepatrný detail rozhodl. Centimetr, možná tři nebo čtyři pomohly Barceloně, že stav byl po půli, v níž sice byla lepším, ale zdaleka nikoli tak nebezpečným týmem jako Chelsea, pořád bezbrankový.

Po sedmnácti minutách druhé půle vyskakoval Conte zase. Ale už v euforii, protože do třetice se Willian trefil. Po rohovém kopu mu naservíroval Hazard přesnou přihrávku a Ter Stegen neměl nárok.

Euforie ovšem panovala na Stamford Bridge jen osm minut. Messi totiž zlomil prokletí, které ho v osmi předchozích zápasech s Chelsea provázelo.

Bylo by ovšem smutné, kdyby ho nezlomil... Christensen totiž riskantním balónem přes celou šíři hřiště poslal do úniku Iniestu, ten předložil Messimu nezištnou přihrávku a Argentinec se v devátém duelu proti Blues konečně trefil.

Svému týmu tak zachránil remízu, která je pro Barcelonu vzhledem k počtu soupeřových šancí vlastně malou výhrou. Rozhodnuto však nic není, až odveta za měsíc na Camp Nou určí, kdo zamíří mezi osm posledních týmů.

Rychlé vyloučení Besiktas pohřbilo

Čtvrthodina se sotva naplnila a taktická partitura nachystaná pětašedesátiletým koučem Besiktase se proměnila v cár papíru.

„Jen bránit by představovalo naši smrt. Síla mého mužstva je v ofenzívě, ta nás dostala až sem," hlásil Senol Günes před konfrontací s Bayernem. Jenže těžké soupeřit s německým válcem drtícím právě ofenzívou vše, co mu přijde do cesty. Těžším o to víc, když se proti němu hraje jen v deseti. A hosté po čtvrthodině v deseti zůstali.

Kanadský legionář Hutchinson poslal zpětnou přihrávku tak lajdácky, že Vida musel unikajícího Lewandowského faulovat. Zbytí neměl, protože jinak by šel snajpr Bayernu sám na gólmana.

Rumunský sudí Hategan tasil okamžitě červenou a osmifinále se pro Turky proměnilo v martyrium, v němž původní taktické záměry přestaly platit. Besiktas byl v Allianz Aréně pohřben zaživa.

První poločas ještě odolával. Jenže když se dvě minuty před přestávkou přímo před gólmanem Fabrim obtočil kolem vlastní osy Müller, začala cesta Turků do záhuby. Domácí kanonýr samozřejmě míč za jeho záda procpal.

Lewandowski k tomu měl pět minut po přestávce také blízko, ale z trestného kopu trefil jen tyč. Záhy si ale spravil chuť, protože naservíroval Comanovi tak skvostnou přihrávku, kterou mladý Francouz nemohl pohrdnout.

A jakmile přidal řádící Müller další gól a Lewandowski dokonce dva, Bayern s přehledem dokráčel k vysoké výhře, která ho prakticky už nyní posouvá do čtvrtfinále. Mimochodem už čtrnácté v soutěžním zápase v řadě, čímž trenér Heynckes vyrovnal klubový rekord, který vytvořil Bayern v sezóně 1980/81 pod Pálem Csernaiem.

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
Bayern Mnichov - Besiktas Istanbul 5:0 (1:0)
Branky: 43. a 66. Müller, 79. a 88. Lewandowski, 53. Coman. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Lewandowski - Quaresma, Pepe, Tošič. ČK: 16. Vida (Besiktas). Diváci: 70.000.
Bayern: Ulreich - Kimmich, Boateng, Hummels, Alaba - Vidal (83. Tolisso), Javi Martínez, James Rodríguez (44. Robben) - Müller, Lewandowski, Coman (81. Ribéry). Trenér: Heynckes.
Besiktas: Fabri - Adriano, Pepe, Vida, Erkin (69. Gönül) - Hutchinson, Medel (85. Arslan) - Quaresma, Talisca, Babel - Love (57. Tošič). Trenér: Günes.
Chelsea FC - FC Barcelona 1:1 (0:0)
Branky: 62. Willian - 75. Messi. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Rüdiger, Morata - Rakitič, Suárez, Busquets. Diváci: 37.741.
Chelsea: Courtois - Azpilicueta, Christensen, Rüdiger - Moses, Fábregas, Kanté, Alonso - Willian, Hazard, Pedro (83. Morata). Trenér: Conte.
Barcelona: Ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Rakitič, Busquets, Paulinho (63. Vidal) - Messi, Suárez, Iniesta (90. Gomes). Trenér: Valverde.

Reklama

Související témata: