Hlavní obsah

Guardiola byl myšlením Španěl, Heynckes je Němec a jako Němec koná. V tom se teď Bayern liší

Ono to nakonec nebude se zarputilostí Juppa Heynckese až takové, jak se zdálo. Dlouho tvrdil, že přišel jen na záskok, aby Bayernu po předčasném konci Itala Ancelottiho přátelsky vypomohl, teď už ovšem připouští, že by mohl ještě jednu sezónu vydržet. Aby ne, když vede bundesligu s tak obrovským náskokem, teď přivedl bavorský klub do čtvrtfinále Ligy mistrů a navíc se stal rekordmanem Champions League. Výhra nad Besiktasem v osmifinálové odvetě byla totiž jedenáctou v řadě, což se žádnému jinému kouči v historii soutěže nepodařilo.

Sestřih duelu Besiktas - Bayern MnichovVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Samo sebou, že mu hned u Bosporu rekord připomněli. „To pro mě zase až tolik neznamená. Pro mě je mnohem důležitější, aby mužstvo vyhrávalo, hrálo dobře a rozvíjelo se," opáčil dvaasedmdesátiletý Heynckes.

Nešlo jen o slova. I sestavou, kterou poslal do odvety, potvrdil, že jeho trenérský naturel je úplně jiný, než třeba naturel Guardioly nebo Kloppa. Ti totiž po jasných výhrách v prvních osmifinálových duelech své nejlepší hráče šetřili a poskládali mužstvo z náhradníků. Heynckes naproti tomu vyrukoval na Besiktas se všemi hvězdami. Lewandowskim, Müllerem,Rafinhou, Hummelsem, Ribérym, Thiagem...

„Považuji to za důkaz úcty k mému týmu i divákům," ocenil počin kouče Bayernu domácí trenér Senol Günes.

„Besiktas doma neprohrál ve skupině doma ani jeden zápas, čímž demonstroval, jak silným týmem je. Proto jsme přistoupili k odvetě se vší vážností, neboť není snadné na jeho hřišti vyhrát. My to svedli, byli jsme v obou osmifinálových zápasech dominantní, ale je logické, že po dvou gólech v odvetě a s vědomím celkového skóre 7:0 koncentrovanost hráčů trochu poklesla. Ale to je normální," rekapituloval Heynckes konfrontaci s tureckým mistrem. „Jediným negativem je, že jsme nasbírali příliš žlutých karet. A to jsem své hráče před kartami varoval."

Bayern je vedle Realu Madrid jediným celkem, který v osmifinále vyhrál oba zápasy. Dokázal, že pod pevnou rukou Heynckese je už zase tím Bayernem, který před pěti lety Ligu mistrů vyhrál a že se s ním musí vážně počítat.

„Rozdíl mezi Guardiolou a Heynckesem byl v jedné zásadní věci. Pep byl myšlením Španělem, takže jakmile byla bundesliga rozhodnutá, úplně na ni zapomněl a soustředil se jen na Ligu mistrů. To byla chyba," srovnával ředitel komunikace Bayernu Markus Hörwick dvě trenérské persony na klubové lavičce.

„Jupp myslí a koná jako Němec, protože ví, jak důležité je udržovat mužstvo v rytmu a hráče v plném soustředění až do samého konce," naznačil, proč Bayern tolik stojí o to, aby Heynckes zůstal ještě alespoň jednu sezónu.

A dvaasedmdesátiletý kouč už naznačil, že ani jemu už to není proti mysli a že už se tolik nezdráhá o dalším působení uvažovat.

Reklama

Související témata: