Hlavní obsah

Úterní debakl v Portu podtrhl krizi Hamburku

PRAHA

Zlé časy zažívají fotbalisté Hamburku. Zatímco na začátku sezóny experti tvrdili, že rozpačité výsledky jsou jen dílem shody okolností, v polovině října se zdá, že populární HSV bude dojem z tohoto ročníku už jen těžko vylepšovat. Čtyřbrankový debakl na hřišti Porta v úterním zápase Ligy mistrů uvrhl klub do ještě hlubší krize. "Pro náš výkon neexistuje žádná omluva," nebral si servítky kouč Thomas Doll.

Článek

Zápas v Portu, kde mužstvu chyběl zraněný český záložník David Jarolím, ukázal všechny slabiny současného Hamburku. Vratká obrana, neškodný útok a chaotická mezihra, to je současná realita týmu ze známého přístavního města. "V Lize mistrů jsme letos hráli tři utkání a všechna jasně prohráli. Nemůžeme být konkurenceschopní, pokud zásadně nezměníme způsob naší hry," uvědomoval si Doll. Naopak v Portu zavládla spokojenost. "Byl to náš nejlepší výkon sezony," pochvaloval si záložník Ricardo Quaresma po výhře, která vítěze Ligy mistrů z roku 2004 znovu vrátila do postupové hry ve skupině G.

V ní naopak v úterý klopýtl Arsenal. Po dvou předchozích výhrách se Tomáš Rosický a spol. mohli výrazně přiblížit k další fázi soutěže, ale nečekaná prohra na hřišti CSKA Moskva pozici "Kanonýrů" zkomplikovala. "Když jsme dostali gól, nebyli jsme schopní udržet míč ani zastavovat jejich protiútoky. Ale rozhodně jsme CSKA nepodcenili," tvrdil kouč Arsenalu Arséne Wenger.

CSKA tak přetrhl šňůru sedmi utkání, v nichž Arsenal v Lize mistrů na hřištích soupeřů nepoznal přemožitele. Vítězové Poháru UEFA z roku 2005 se vyšplhali do čela skupiny a navíc se dočkali historicky první výhry nad anglickým týmem. "Myslím, že jsme perfektně zvolili taktiku," uvedl kouč Valerij Gazzajev.

Real Madrid s kvalitou a charakterem

Vyjasňovat se začíná ve skupině E, kde ovládly dění favorizované týmy Lyonu a Realu Madrid. Real se dokázal otřepat ze sobotní prohry v Getafe a na půdě Steauy Bukurešť ukořistil přesvědčivou výhru 4:1, která může být klíčovou pro postup. "Tentokrát jsem viděl na hřišti Real Madrid s kvalitou a charakterem. Jsem rád, že jsme hodili za hlavu poslední porážku. Steaua je velmi silná, ale tentokrát narazila na excelentní Real," skládal komplimenty na adresu svého týmu trenér Fabio Capello, který chválil celý tým, ale nejvíc brazilského útočníka Robinha, autora třetího gólu.

Bezchybní zůstávají suveréni z Lyonu. Na hřišti Dynama Kyjev ani ve třetím zápase neinkasovali a sami soupeře, který je jen stínem skvělého mužstva z konce devadesátých let, deklasovali třemi góly. Dynamo letos inkasovalo už dvanáct branek, v průměru hrozivé čtyři na utkání. "Dělali jsme, co jsme mohli, ale na jeden z nejlepších týmů Evropy jsme prostě neměli. Zdálo se, že Lyon v útoku není příliš nebezpečný, ale jeho produktivita jen podtrhuje jeho výjimečnost," prohlásil uznale kouč Anatolij Děmjaněnko.

Trenér Anderlechtu: Ztratit zápas proti deseti je hodně hořké

Historický úspěch má na dosah Celtic Glasgow. Díky výhře nad Benfikou, kterou si posledních deset minut na trávníku užíval i český středopolař Jiří Jarošík, má zaděláno na svůj první postup ze základní skupiny. "Ano, udělali jsme k tomu velký krok, ale ještě bychom na to neměli moc myslet. Teď bychom si spíš měli užívat to velké vítězství. Ale jestli ze skupiny půjdeme dál, bude to obrovský úspěch," tvrdil trenér Gordon Strachan, který byl loni po šokujícím vypadnutí ze 3. předkola s Artmedií Bratislava mužem na odpis.

AC Milán sice v posledních zápasech střelecky tápe a před duelem na půdě Anderlechtu Brusel ve čtyřech zápasech vstřelil jediný gól, ale v Bruselu mu k úspěchu stačila i jediná brilantní trefa brazilského záložníka Kaká. Na jeho ránu si český gólman Daniel Zítka stačil sáhnout jen konečky prstů, v cestě do sítě jí však nezabránil. Milán v sestavě s Markem Jankulovským dokázal výhru získat i přesto, že hrál skoro celý druhý poločas bez vyloučeného Bonery. "Ztratit zápas proti deseti je pokaždé hodně hořké. Ale jen to dokazuje sílu Milána," uznal trenér Anderlechtu Franky Vercauteren.

Reklama