Hlavní obsah

V Lize mistrů může šest týmů slavit postup do osmifinále

PRAHA

Fotbalová Liga mistrů může znát po úterních zápasech hned šest postupujících mužstev do osmifinále. Úspěch mají na dosah Chelsea, Bayern Mnichov, Liverpool, PSV Eindhoven, Valencie a AS Řím. Hlavní pozornost bude znovu upřena na vypjatý souboj velkých rivalů Barcelony a Chelsea. V něm bude chtít katalánský velkoklub, který obhajuje vítězství v soutěži, na domácí půdě Chelsea vrátit dva týdny starou prohru 0:1 z Londýna.

Článek

Chelsea se v Barceloně představí ve třetí sezóně po sobě, nejprve zde prohrála 1:2 a v minulé sezóně remizovala 1:1. V obou případech stál v brance "Blues" český reprezentant Petr Čech, ale toho po operaci fraktury lebky čeká minimálně tříměsíční pauza. Šanci tak v úterý znovu dostane portugalský náhradník Hilário. Mužstvo vedené koučem José Mourinhem zatím ve třech letošních zápasech neztratilo ani bod a pokud vyhraje i ve Španělsku, má osmifinále jisté. Poslední anglický klub, který dokázal v Barceloně zvítězit, byl ale před dlouhými dvaceti lety Liverpool.

Chelsea by mohla stačit k postupu i remíza v případě, že třetí Brémy nevyhrají na hřišti Levski Sofia. Kouč Mourinho řeší i potíže s útočníky. Ševčenko o víkendu proti Sheffieldu United vůbec nenastoupil kvůli svalovým problémům, jeho parťák Drogba odstoupil hned po poločase s pochroumaným chodidlem. Jejich start je nejistý.

Barca nemůže klopýtnout

Barcelona si v domácím duelu nemůže dovolit další klopýtnutí. Ve skupině A má čtyři body stejně jako Brémy a pokud Chelsea neporazí, může mít velké komplikace s postupem. "Bude to podobný zápas jako před dvěma týdny. Zase to může být utkání o jediné brance," uvedl trenér Barcelony Frank Rijkaard, kterého potěšila sobotní výhra 3:0 nad Huelvou, při které se dvěma góly blýskl nejlepší hráč světa Ronaldinho. "Viděl jsem zlepšený výkon po všech stránkách. Byla to pro nás velmi důležitá výhra," pochvaloval si Rijkaard před očekávanou bitvou s Chelsea.

Ve výhodné pozici je stejně jako Chelsea mnichovský Bayern. Bavorský klub vede skupinu B s devíti body a nyní přivítá druhý Sporting Lisabon. Když vyhraje počtvrté za sebou, postup má jistý. Za jistých okolností mu stačí i remíza. Ve stejné skupině se nadechuje k mohutnému finiši Inter Milán.

Milánský Inter vyhrál derby s AC

Ten sice prohrál úvodní dvě utkání, ale minulá výhra 2:1 se Spartakem Moskva, za který nastupují i čeští reprezentanti Radoslav Kováč s Martinem Jiránkem, jej vrátila zpět do hry. V sobotu navíc Inter vydřel výhru v prestižním derby s městským rivalem AC, kterého po divokém průběhu porazil 4:3. Vítěznou jízdu hodlá prodloužit i v odvetě na hřišti Spartaku.

"Abychom uspěli v Moskvě, musíme ukázat stejné odhodlání a vůli jako v sobotu proti AC. Nečeká nás tam ale nic lehkého, bude zima a navíc se hraje na umělé trávě. Ale máme na to, abychom vyhráli," řekl záložník Dejan Stankovič. Inter nastoupí bez zraněného středopolaře Vieiry. Spartak má nůž na krku a jenom výhra jej udrží v reálné hře o postup. "Inter není tak silný jako v minulých letech. Když jej neporazíme v úterý, tak asi už nikdy," prohlásil sebevědomě kapitán Spartaku Jegor Titov.

Liverpool s Eindhovenem dominují

Jasno o obou postupujících může být ve skupině C, kde dominují Liverpool s Eindhovenem. Když Liverpool doma zdolá Bordeaux a PSV se totéž podaří s Galatasaray, bude tajenka rozluštěna už dva zápasy před koncem základní části. Český záložník ve službách Bordeaux Vladimír Šmicer se marně těšil na to, že si zahraje na Anfield Road, kde před loňským příchodem do Francie šest let působil.

Šmicra stále trápí problémy s lýtkovým svalem a zápas znovu uvidí jen jako divák. "Všichni čekají snadný zápas, ale já čekám úplně něco jiného. Bordeaux už vlastně nemá co ztratit, může u nás hrát úplně bez nervů," tvrdil trenér Rafael Benítez, někdejší Šmicrův kouč.

V "déčku" je na tom zdaleka nejlépe zatím stoprocentně úspěšná Valencie. V případě úterní výhry na hřišti Šachtaru Doněck se může těšit na osmifinálové souboje. A za jistých okolností jí je zajistí i remíza. Olympiakos Pireus by ale v souběžně hraném utkání nesměl porazit AS Řím. Italské mužstvo postoupí tehdy, když zdolá Pireus a Valencie neprohraje v Doněcku.

Úterní program:
Skupina A:
20:45, Levski Sofia - Werder Brémy, Barcelona - Chelsea (ČT2).
Skupina B:
18:30, Spartak Moskva - Inter Milán, 20:45, Bayern Mnichov - Sporting Lisabon (ČT4).
Skupina C:
20:45, Liverpool - Girondins Bordeaux, PSV Eindhoven - Galatasaray Istanbul.
Skupina D:
20:45, Šachtar Doněck - Valencie, AS Řím - Olympiakos Pireus.

Reklama