Hlavní obsah

Po zpackané kvalifikaci rozehrává Jarolím další partii o svou budoucnost. Takhle nepřemýšlím, odmítá podobné úvahy

Po zpackané kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Rusku položila strahovská generalita reprezentačnímu trenérovi Karlu Jarolímovi nůž na krk. Buď obstojí se svým týmem v premiérovém ročníku Ligy národů a postoupí z druhé ligy mezi evropskou elitu, nebo půjde, dal Jarolímovi ultimátum asociační místopředseda Roman Berbr poté, co kouč předložil tuzemským fotbalovým vládcům analýzu příčin kvalifikačního nezdaru. V dnešním úvodním duelu tříčlenné skupiny tvořené českým týmem, Ukrajinou a Slovenskem tudíž začíná Jarolímův pokus zachránit si krk.

Foto: FAČR/Vlastimil Vacek

Trenér Karel Jarolím měl před vstupem do Ligy národů o čem přemýšlet.

Článek

Neirituje vás před startem Ligy národů tak trochu představa, že v tříčlenné skupině je vzhledem k malému počtu zápasů každý bod strašně cenný a pro konečné zúčtování důležitý?

Proč by měla?! Pro všechna mužstva jsou přece podmínky stejné. Nejen dnes večer doma s Ukrajinou, ale i v dalších zápasech, jež nás ve skupině čekají. Do každého utkání půjdeme s tím, že budeme chtít naplno bodovat.

To říkáte proto, že se vám honí hlavou vaše další budoucnost u české reprezentace? Dostal jste přece za úkol skupinu vyhrát a postoupit o level výš.

Fotbal dělám proto, abych byl úspěšný a nad svou trenérskou budoucností u reprezentace nepřemýšlím. Kdybych takto uvažoval, dávno bych se musel zbláznit.

Jenže výsledek zahajovacího střetnutí bude pro vývoj a dost možná i konečný účet skupiny hrozně důležitý.

Důležitý je každý zahajovací zápas. Pro psychiku hráčů, jejich pohodu. Proto se budeme snažit proti Ukrajině uspět. Věřím, že necháme na hřišti všechno, co v hráčích je, a uvidíme, jak to dopadne.

To jste si tak jistý po všech změnách, které jste musel v nominaci vzhledem k omluvám zraněných hráčů udělat? Po nejistotě vznášející se nad zraněným Novákem i třeba Hořavou?

Jde o komplikace, ale musíme se s nimi vyrovnat. Novák má kupříkladu problémy s achillovkami, ale se sebezapřením je schopen nastoupit, o Hořavovi, jenž laboruje s třísly, teprve udivíme.

Představa o pětičlenném obranném valu, jenž by měl čelit ukrajinským atakům, se tak hroutí...

Probírám všechno kří6em krážem a uvažuji o různých variantách. I ta se třemi stopery a pětičlennou obranou je možná.

Sázka na kostru tvořenou hráči Slavie také?

Reálnou variantou je i to, že pro základní sestavu využijme kostru tvořenou slávisty. ale dál už karty odkrývat nechci.

Takže o taktice ani slovo? O tom, zda se budete snažit vnutit Ukrajincům svůj styl hry, nebo zda se vám bude zdá výhodnější vsadit na defenzivu a de facto se jim přizpůsobit?

Musíme se prezentovat fotbalem, který nám přinese úspěch. Buď eliminujeme jeho klíčové hráče a zaskočíme ho naší hrou, nebo budeme respektovat jeho kvalitu a sílu a v určitých fázích zápasu se mu přizpůsobíme.

Diváci vás ale určitě budou hnát dopředu za výhrou. Zvlášť když mnozí pamatují vaše úspěšné trenérské působení v Uherském Hradišti, kam se s reprezentací vracíte.

A rád. Zvláště, když tu budu hrát po letech poprvé jako domácí trenér. Věřím, že diváci nám v zápase s Ukrajinou pomohou, ale nejdřív bude na nás, abychom je do utkání vtáhli, Věřím, že to svedeme.

Reklama

Související témata: