Hlavní obsah

Bookmakeři favorizují Šilhavého. A probůh, uvádějí i Stramaccioniho...

Praha

Waterloo v Rusku sestřelilo Karla Jarolíma. Teď je třeba najít nového trenéra fotbalové reprezentace. Stávající kouč byl odvolán ještě v letadle cestou z Rostova a národní tým rychle potřebuje náhradu, protože už v polovině října čekají český tým další utkání na Slovensku a Ukrajině. Favoritem bookmakerů Fortuny na uvolněnou pozici je s kurzem 2,25:1 Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Chopí se trenér Jaroslav Šilhavý fotbalové reprezentace...?

Článek

Favorit je dán. Jaroslav Šilhavý je od angažmá ve Slavii bez práce, tudíž ihned k dispozici. Variantou by mohl být také Vítězslav Lavička (4:1), který s výběrem do 21 let včera porážkou s Řeckem ztratil postupové šance a zbytek kvalifikace bude jenom dohrávat. Top trojku doplňuje ještě Karel Krejčí (7:1), který nyní vede reprezentaci „U20".

„Když Karel Jarolím mluvil o veřejné popravě, patrně nečekal, že by mohla přijít až tak rychle. Každopádně s názorem, že je to on, kdo je vším vinen, tak úplně souhlasit nelze. Ano, nepochybně jako hlavní kouč nese svůj díl odpovědnosti, nicméně on není tím, kdo na konci dne běhá po hřišti," poukazuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Příští hlavní trenér národního týmu:
Jaroslav Šilhavý2,25
Vítězslav Lavička4
Karel Krejčí7
Ivan Hašek10
Zdeněk Zeman10
Dušan Uhrin mladší20
Petr Rada20
Vlastimil Petržela50
Michal Bílek30
František Straka50
Pavel Hapal30
Andrea Stramaccioni100
Radoslav Látal20
Zdroj: Fortuna

"Na pondělní tragédii asi bylo potřeba zareagovat, každopádně je otázkou, kdo by byl schopen tým pozvednout a zda je to skutečně reálné. Oba poslední zápasy ukázaly, že dokud se hráči nenaučí pracovat v rychlosti, ať už s balonem nebo bez něj, tak se dá mužstvo posouvat jen velmi složitě," upozorňuje Hanák.

Schopnost vybudit hráče k maximálním fyzickým výkonům mají obvykle emotivnější trenéři, kteří hru staví na totálním nasazení. Tady se jako alternativy nabízejí zkušený motivátor František Straka (50:1) nebo Petr Rada (20:1), který ale těžko bude opouštět Jablonec na prahu základní skupiny Evropské ligy.

Solidním dodavatelem potenciálních trenérů pro národní tým by mohla být Sparta. Vedle nedávno odvolaného Pavla Hapala (30:1) je v nabídce i „legendární" Andrea Stramaccioni (100:1). Letenským klubem si ale v minulosti prošli i zmínění pánové Lavička, Straka a Rada, ve výčtu bookmakerů nechybí ani Ivan Hašek (10:1) nebo Michal Bílek (30:1).

Zkušenost s cizincem asi vyděsila i Strahov

Šilhavého favorizuje i konkurence. "Myslíme si, že pan Šilhavý je na jedné misce vah, ostatní na druhé. Prostě padesát na padesát," říká Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu. "Stát se trenérem dospělé repre by mohl i Vítězslav Lavička, ale nenahrává mu současná nepovedená kvalifikace o ME s jednadvacítkou," tuší bookmaker.

V nabídce jeho kanceláře chybí zahraniční trenér. Ten by mohl vnést do týmu jiný pohled na současný fotbal i autoritu známého jména. "Jenže poslední zkušenost českého fotbalu se zahraničním koučem, v případě Sparta versus Stramaccioni, asi vyděsila i strahovské funkcionáře," komentuje Urbanec.

A tak se mezi kandidáty dostali nadějní mladší trenéři jako Luboš Kozel nebo Martin Hašek, ale i velezkušené tváře Vlastimil Petržela, Ivan Hašek nebo dokonce legendární Karel Brückner. "Jména trenérů pro reprezentaci se v nabídce v podstatě pravidelně opakují, i to vypovídá něco o stavu českého fotbalu na mezinárodní scéně," dodává Urbanec.

Reklama