Hlavní obsah

Šilhavému se to ještě balit nechce. Věří, že duch týmu začne už na Slovensku fungovat

zp (Trnava)Sport.cz

Vždycky si na duchu týmu zakládal. Jako hráč, jako trenér rovněž. Jedno, zda právě trénoval v Kladně nebo Plzni, v Liberci nebo ve Slavii. Teď ho vzývá obzvlášť. Vede reprezentaci, na Slovensku ho čeká premiéra, a i když jeho předchůdce Karel Jarolím domácí prohrou s Ukrajinou vstup do Ligy národů zpackal, on to ještě v nové soutěži balit nechce. „Ale to znamená na Slovensku bodovat,“ je Jaroslavu Šilhavému jasné, že si prohru nesmí dovolit.

Byl bych rád, aby se kluci mohli podívat sami sobě do očí, říká trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek

Jenže jak zvednout tým morálně zdevastovaný domácí prohrou s Ukrajinou a následnou blamáží v Rusku ještě víc? Jak ho probrat, když se času žalostně nedostávalo a on měl po inauguraci vlastně jen pět dnů, aby se pokusil mužstvo probudit?

„Času jsme opravdu hodně málo, i když bych nerad, aby to znělo jako výmluva," přitakává trenérský gentleman.

Zapracoval na taktice.

Vysvětloval hráčům, jakou organizaci hry si představuje a oni by ji měli na hřišti plnit.

Sděloval jim, co od nich požaduje a vyslechl, co oni očekávají od něho.

Do funkce kapitána instaloval Bořka Dočkala.

A dál?

„Víc toho stihnout nešlo. Hlavní bylo zapracovat na myšlení hráčů. Na jejich hlavách. Přesvědčit je, že musí každý zápas odmakat. Ten sobotní se Slovenskem, stejně jako úterní s Ukrajinou. A pak všechny, co přijdou. Nevěřím totiž, že to předvedli proti Rusům v Rostově je obrázkem českého fotbalu." prozrazuje Šilhavý, o čem se točila řeč při rozpravách, které s hráči měl.

„Mám z nich dobrý pocit," přiznává před partií se Slováky, která jeho tým čeká v sobotním odpoledni v Trnavě, ale hned dodá: „Sám jsem ale zvědav, jak si poradí na hřišti. Uvidím, jak se v těžkých situacích a momentech budou chovat, protože jedině takovéto momenty mají vypovídající hodnotu."

A že duel se Slováky těžký bude, o tom Šilhavý nepochybuje.

„Jsou pohromadě už delší čas, jejich reprezentaci tvoří výborní hráči, které vede zkušený trenér. Jsou připravení, v pohodě a natěšení bojovat před plným stadiónem," vyčísluje český reprezentační kouč premisy mluvící ve prospěch domácích Slováků.

„A respekt budí i osa Dúbravka, Škrtel, Hamšík, Kucka, Weiss, Duda," jmenuje Šilhavý soupeřovy hráče, kteří se jeho výběru postaví.

Přesto věří, že při premiéře obstojí. Že neprohraje, protože v nové soutěži se mu to ještě balit nechce.

Duch týmu by měl v české reprezentaci zase začít fungovat.

„Byl bych rád, aby se mohli sami sobě podívat do očí," přeje si Šilhavý ze všeho nejvíc.

Reklama