Hlavní obsah

Slovensko - Česko 1:2Skvělý debut Šilhavého! Český tým vyhrál na Slovensku, trefili se Krmenčík a Schick

MinutaMin. Tým Hráč Akce
52. Krmenčík 0 : 1
62. Hamšík 1 : 1
76. Schick 1 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.czPrávo
Aktualizováno

Premiéra vyšla novému trenérovi české fotbalové reprezentace Jaroslavu Šilhavému náramně. Ve federálním derby na Slovensku totiž podal národní tým dirigovaný čerstvě inaugurovaným kapitánem Dočkalem hned o několik stupňů lepší výkon než v předchozích duelech pod Jarolímem a Slováky 2:1 porazil brankami Krmenčíka a Schicka. Získal tak první tři body do tabulky Ligy národů, a kdyby je potvrdil v úterý v Charkově proti Ukrajincům, dostal by se znovu do hry o prvenství ve skupině a postup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal a Patrik Schick slaví branku

Článek
Fotogalerie

Návrat Dočkala českému týmu hodně pomohl, shodují se střelci obou gólů

Jsem hlavně rád, že jsem pomohl týmu, říká žolík Patrik Schick

Rodiče na nás dneska mohli být hrdí, řekl po vítězství nad Slovenskem Michael Krmenčík

Mám radost, jak jsme to zvládli, jak ten tým fungoval, řekl o své premiéře trenér Jaroslav Šilhavý

Jak hodnotí výsledek utkání Marek Hamšík? A co říká atmosféře?

Inspirace minulostí působila. Šilhavý věděl, že si jeho tým musí proti Slovákům pomoci standardními situacemi, a proto pár rad svým novým svěřencům dal a několik standardek s nimi stihl secvičit.

Sebevědomí narostlo hned v úvodu

Pomohlo to. K sebevědomí a sebedůvěře českého týmu určitě, neboť nechybělo mnoho, aby hned po prvním rohovém kopu vedl. S Vydrovou ranou zdálky měl domácí gólman Dúbravka co dělat, aby ji v 9. min. vytáhl na tyč, vzápětí se už jen strnule díval, jak Souček ve vyložené šanci pálí nad jeho bránu.

Pro slovenské mužstvo překvapivý úvod. Soupeřova ofenzivní aktivita rovněž. Vždyť i Zmrhal nebezpečně střílel a ostatní hráči v sestavě, které dal trenér Šilhavý důvěru při své premiéře, působili v porovnání s předchozími zápasy jako vyměnění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kadeřábek v tvrdém souboji o míč

Vlastimil Vacek

Proto se v Trnavě odvíjela vyrovnaná partie. Zpočátku v ní sice měli navrch Slováci, jenže nic nebezpečného, natož děsivého, z jejich územní převahy nevzešlo.

„Oboustranná opatrnost a obezřetnost se ale dala předpokládat. Nevěřili jsme, že by na nás Slováci vletěli a chtěli rozhodnout hned v prvních minutách," opakoval kapitán Dočkal, co vyřkl už před zápasem.

Hra Kozákova výběru narušovaná vysunutým českým presinkem a rozbitá spoustou osobních soubojů, skutečně vázla. Domácím nešly přihrávky, tlak si nevytvořili, k ofenzivním akcím se s ubíhajícími minutami dostávali už jen sporadicky.

Za celou první půli tak nebezpečí pro Vaclíka představoval jen moment, kdy se Hamšík snažil patou usměrnit za jeho záda ostře kopnutý centr.

Sice chytře a šikovně, jenže Vaclík úmysl předvídal, takže míč vytáhl nad břevno.

Nejdřív udeřil Krmenčík, pak i Schick

Šilhavým zvolená, a hráči důsledně naplňovaná taktika prostě fungovala a na Slováky platila. Zvláště, když po osmi minutách druhé půle vstřelil Krmenčík gól, jenž sebevědomí české reprezentace ještě víc pozvedla. Dočkal našel přesným pasem Krmenčíka a ten tváří v tvář Dúbravkovi mířil přesně k tyči.

Slovákům bylo hodně zle, ale zvedli se. Už před inkasovaným gólem měli velkou šanci, ale Duda jí pohrdl, Mak si po Krmenčíkově trefě počínal stejně, takže až Hamšík je vysvobodil a spasil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté slaví úvodní branku utkání

Vlastimil Vacek

Po rohovém kopu sice stačil Vaclík příležitost Nemce zmařit, jenže proti Hamšíkovi zapomenutému v šestnáctce nárok neměl. Od té chvíle se začalo v české šestnáctce blýskat a hřmít, protože domácí nápor narůstal. Jenže když Hamšík promarnil vyloženou šanci otočit skóre, zaúřadoval střídající Shick.

Pár desítek vteřin po příchodu na hřiště dostal od báječně hrajícího kapitána Dočkala stejně báječný balón a hlavou ho poslal do sítě.

A i když pár minut po něm trefil Vydra tyč a Pavelka hradbu těl nepropálil, takže třetí gól nepřišel, na zaslouženém vítězství českého týmu to nic nezměnilo. Snaha Slováků zachránit alespoň remízu, se totiž rozplynula do vytracena...

Utkán skupiny B1 Ligy národů:
Slovensko - ČR 1:2 (0:0)
Branky: 63. Hamšík - 52. Krmenčík, 76. Schick. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič - Kajtazovič, Ponis (všichni Slovinsko). ŽK: Hlubočan, Škrtel, Škriniar - Dočkal, Souček, Gebre Selassie.
Slovensko: Dúbravka - Pekarík (46. Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (81. Hancko) - Lobotka - Kucka (54. Weiss), Hamšík, Duda, Mak - Nemec. Trenér: Kozák.
ČR: Vaclík - Kadeřábek (63. Novák), Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie - Souček, Pavelka - Vydra (89. Jankto), Dočkal, Zmrhal - Krmenčík (73. Schick). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: