Hlavní obsah

Kdepak Stramaccioni! Ukrajinské legendě AC Milán sázka na Italy svědčí

Charkov

Sázka na italské trenéry? V Praze na Letné o ní radši nemluvte... Jenže ne každý Ital je Stramaccioni a jedna z legend AC Milán se v nich navíc vyzná. Vzájemná spolupráce trenérovi Andreji Ševčenkovi svědčí. Fotbalisté Ukrajiny před dnešním duelem Ligy národů s českou reprezentací v Charkově drží sérii osmi utkání bez porážky a mají postupový mečbol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Ukrajiny Andrej Ševčenko a jeho realizační tým před utkáním Ligy národů v Uherském Hradišti.

Článek

Dovedl AC Milán k triumfu v Lize mistrů, v jeho barvách pak také získal Zlatý míč. V Itálii se usadil, za manželku má Američanku s polskými předky. A tak není žádný div, že světoobčan Andrej Ševčenko sestavil mezinárodní realizační tým.

Prvním asistentem určil Maura Tassottiho, jednu z ikon AC Milán. Od mládeže rossoneri pak povolal Andreu Malderu. Brankáře cepuje Oleksandr Šovkovskij, dlouholetý gólman kyjevského Dynama, k němu však populární Ševa pro jistotu přibral ještě Pedra Luise Jaru. Španěla, co chytal i za Real Madrid. Soupeře sleduje Andrej Voronin, který hrával za Liverpool...

„Uspět můžeme jen jako tým, což je základ, který se snažím hráčům vštípit," poukazuje Andrej Ševčenko.

Razí styl, kterým se sám proslavil

Na mistrovství světa do Ruska svou Ukrajinu ještě nedovedl, forma mužstva ovšem stoupá. Proti Čechům povede reprezentaci ve svém 21. zápase a má výrazně pozitivní bilanci 11-5-4 při skóre 28:16. V generálce na utkání v Charkově remizovali Ukrajinci v přípravě na hřišti Itálie 1:1. V Janově tak prodloužili sérii bez porážky na osm utkání.

Ševčenko byl jmenován v roce 2016 a rychle začal uplatňovat styl, který proslavil i jeho - dřinu, rychlost a energičnost. „Naše poslední zápasy vykazují pokrok. Postupně se zlepšuje celý kádr, navíc do něj přicházejí i mladí hráči. Konečně se začal projevovat zamýšlený herní styl, což je podstatné," libuje si velký šéf.

Přestup po dlouhých 36 letech

Vzestup má také italskou pečeť. Mauro Tassotti třikrát vyhrál Ligu mistrů (dvakrát ještě jako PMEZ) a při triumfu v roce 1994 byl dokonce kapitánem. Ve zlaté éře AC prošel rukama většině největších italských koučů.

„Pracoval jsem v Miláně - nejprve jako hráč a poté jako trenér - 36 let bez přestání! Bylo těžké vzdát se klubových barev. Ševčenkova nabídka však pro mě byla ctí i uznáním mého díla. Chtěl jsem zase pracovat s přítelem a mužem, kterého dobře znám a uznávám," líčí Tassotti, který si jako obránce podle slavného Brazilce vysloužil přezdívku Djalma Santos.

Společně vedou Konopljanku, Jarmolenka a spol. za úspěchem. „Náš úkol je postoupit ze skupiny, poprat se o play off. Liga národů je pro nás záchranná síť, kdyby se nepovedla tradiční cesta na EURO. Máme ještě jednu soutěž, která postup umožňuje. Takových šancí opravdu moc nepotkáte. Proto musíte být připraveni," velí Ševčenko.

Utkání s Ukrajinou se v Charkově hraje v úterý od 20:45 SELČ. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: