Hlavní obsah

Ukrajina - Česko 1:0Šilhavý další srdnatou bitvu tentokrát prohrál. Favorit slaví postup, Češi hrají o záchranu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
43. Malinovskij 1 : 0
Záznam online reportáže

Charkov
Aktualizováno

Další srdnatý výkon venku, tentokrát bez bodového zisku. Česká fotbalová reprezentace nenavázala na sobotní výhru v Trnavě a na Ukrajině prohrála 0:1. Zatímco domácí favorit tak slaví postup do první divize Ligy národů, nový kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý okusil první porážku. Češi a Slováci už hrají jen o záchranu a rozhodne jejich poslední zápas v Praze, kde bude české reprezentaci bez ohledu na výsledek duelu Slovensko - Ukrajina stačit i remíza.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Marně se český brankář Jiří Pavlenka natahoval. Na míč po střele Ruslana Malinovského nedosáhl.

Článek
Fotogalerie

Pět změn proti derby v Trnavě udělal kouč Šilhavý v základní sestavě. Kadeřábek a Souček hrát nemohli, na lavičku si sedli Vaclík, Zmrhal a Krmenčík. Šanci dostali Novák, Jankto, Barák, Schick a nejpřekvapivěji i brankář Pavlenka.

Češi začali odvážně. Přečkali dvě šance hlavičkujícího Jaremčuka, sami však také nezaháleli. Pavelkovu přesnou ránu Pjatov s námahou vyškrábl, gólman pak zneškodnil i tutovku Jankta, jehož do sóla parádně vyslal Barák. Podstatné každopádně bylo, že Ukrajinci se nedostávali ke svému ťukesu, kterým vládli prvnímu duelu v Uherském Hradišti. Favorit aktivnější byl, jenže Konopljanka si z úhlu na Pavlenku nepřišel a prudká rána z kopačky Malinovského prosvištěla vedle branky.

Tři minuty před přestávkou ovšem Ukrajinci přece jen udeřili. Barák nebyl pod tlakem, přesto míč ztratil, což mělo velké následky. Domácí rychle zakombinovali, Malinovskij napřáhl a dalekonosnou přízemní střelou otevřel skóre. Vzápětí mohl vyrovnat Jankto, z nadějné pozice však přestřelil a vzal na sebe roli paliče prvního poločasu.

Nedobytný stadión v Charkově

Národní tým tak poprvé pod vedením trenéra Šilhavého prohrával a bylo na něm, aby se pokusil o zvrat. Dočkal připravil pozici pro Pavelku a jeho rána mířila pod břevno, Pjatov ovšem pohotovým zákrokem zkazil tureckému legionáři radost i podruhé.

Domácí už se nikam nehnali a tempo zápasu proti prvnímu dějství opadlo. Český tým přišli občerstvit Zmrhal, Krmenčík a Šural, do šancí už se ovšem příliš nedostával. Ukrajinci naopak pláchli do brejku a Cygankov v tutové pozici ztroskotal až na Pavlenkovi.

Ukrajincům zase vyšla sázka na nedobytný stadión Metalistu. V Charkově prohráli naposledy v roce 2011, od té doby tady již počtvrté zvítězili bez inkasovaného gólu. Proto už má hlavní favorit skupiny jistý postup a Češi se budou prát až do konce o záchranu.

Utkání základní skupiny B1 Ligy národů v Charkově:
Ukrajina - Česko 1:0 (1:0)
Branka: 43. Malinovskij. Rozhodčí: Mažeika - Šimkus, Kazlauskas - Rumšas, Valikonis (všichni Lit.). ŽK: Rakickij - Čelůstka, Pavelka. Diváci: 32 000.
Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Burda, Rakickij, Matvijenko - Stěpaněnko - Jarmolenko, Marlos, Malinovskij (86. Zinčenko), Konopljanka (70. Cygankov) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.
Česko: Pavlenka - Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Novák - Pavelka, Barák - Vydra (67. Zmrhal), Dočkal, Jankto (81. Šural) - Schick (73. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Reklama