Hlavní obsah

Doma byl legendou už jako kluk. Stoch je zvědavý na pocit, až půjde v Edenu do kabiny hostů

Jeho úděl není právě snadný. Slávista Miroslav Stoch se po více než dvou letech vrací do reprezentace. A fotbalové Slovensko doufá, že záložník s kontroverzní minulostí okamžitě pozvedne kvalitu celého jejich týmu. „Velkou změnou je, že jsem otcem a užívám si to. V hodně věcech jsem se změnil, jsem teď zodpovědnější. Ať už je to synem nebo věkem. Myslím, že je znát, že už nejsem nejmladší,“ ujišťuje 29letý hráč, že zmoudřel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Stoch ze Slavie oslavuje svůj gól. V pondělí bude mít na mušce český tým...

Článek
Fotogalerie

Září v sešívaném dresu Slavie. A když nedávno u slovenské reprezentace skončil trenér Ján Kozák, s nímž ztratil společnou řeč, velký návrat byl logickým vyústěním. S jeho nástupcem Pavlem Hapalem si rychle plácl.

„Miňo je velký hráč. Samozřejmě doufáme, že nám hodně pomůže," netají záložník Ján Greguš, který se v barvách FC Kodaň se Stochem nedávno hned dvakrát utkal jako soupeř v Evropské lize.

Slováci v pátek večer hostí Ukrajinu, jistého postupujícího do první divize Ligy národů. O udržení ve druhé lize soutěže se tak jako tak rozhodne až v pondělí při repríze velkého derby. V Edenu proti Čechům, u Stocha doma, navíc s českým koučem na lavičce Slováků...

Hostem na domácím stadionu

„V první řadě se samozřejmě těším. Dlouhou dobu jsem v reprezentaci nebyl, téměř dva a půl roku. Zápas proti Čechům pro mě bude úplně speciální. Jsem zvědavý na pocit, když budu hrát na domácím stadionu, ale půjdu do kabiny hostů," kření se Miroslav Stoch.

O jeho talentu se vědělo dávno. Za první tým rodné Nitry si připsal debut ve věku pouhých šestnácti let, pak rychle odešel do mládežnické akademie Chelsea.

„Jsem o dva roky mladší, ale chodili jsme do stejné školy, takže se dobře známe. Miňo na sebe od začátku kariéry poutal velkou pozornost. Tenkrát se ještě tak brzy do zahraničí neodcházelo, navíc do Chelsea. V Nitře se tak vlastně stal legendou už jako kluk," vypráví Greguš, bývalý hráč Jablonce či ostravského Baníku.

Rodáci tak jsou znovu v jednom týmu. „S Jánem se znám od malička. Je z Nitry jako já. Během dvojzápasu s Kodaní jsme prohodili pár slov. Pořádně podebatovat můžeme až teď během reprezentačního srazu," říká Stoch.

Asistent ho trénoval už v dorostu

Pikantní je, že ještě v jarním derby na Spartě (3:3) stál proti Hapalovi jako soupeř. Teď je jeho největším žolíkem při koučově nástupu do nového angažmá.

„Dá se říci, že hned po jmenování hlavním trenérem Slovenska mi trenér Hapal volal, takže jsme byli v kontaktu. Pak jsme se i potkali. Debata byla úplně skvělá a přátelská. Poseděli jsme hodinku, podebatovali. Řekli jsme si některé věci, pocit z něj je výborný," líčí Stoch.

„Trochu se známe už z minulosti, hlavně s jeho asistentem, který mě trénoval ještě v Nitře v dorostu (Oto Brunegraf, který byl Hapalovým asistentem i na Letné - pozn. red.). Toho znám od malička. I proto se těším. Pevně věřím, že dvojzápas zvládneme," varuje Stoch českého protivníka i všechny spoluhráče ze Slavie.

Reklama