Hlavní obsah

Anglie - Chorvatsko 2:1Lingard a Kane zajistili Albionu postup, naopak finalisté MS sestupují

Aktualizováno

Fotbalisté Anglie porazili v Lize národů na domácí půdě Chorvatsko 2:1. Wembley nejprve zmrazil hostující Kramarič, v závěru zápasu však Lingard a Kane skóre otočili. Angličané si tak zajistili prvenství ve skupině A4 před Španělskem. V červnu je čeká Final Four o celkový triumf v soutěži. Naopak finalisté letošního mistrovství světa Chorvaté sestupují do druhé ligy spolu s Německem, Polskem a Islandem.

Foto: Carl Recine, Reuters

Střelci gólů Anglie se radují - Harry Kane a Jesse Lingard.

Článek
Fotogalerie

Repríza semifinále z MS byla přímým soubojem o prvenství ve skupině a nejprve k němu měli blíž Chorvaté, kteří od 57. minuty vedli po brance Andreje Kramariče. Byl sice ve vápně sám proti čtyřem obráncům, přesto se kličkami propracoval ke střele a s pomocí teče překonal domácího gólmana.

Anglie ale po prohře v semifinále MS a bezbrankové remíze z prvního duelu další zaváhání s Chorvatskem nechtěla dopustit a v závěru si vytvořila tlak. V 77. minutě po dlouhém autu Joea Gomeze vrátil míč před prázdnou branku Harry Kane a střídající Jesse Lingard srovnal. Pět minut před koncem pak po centru z přímého kopu Kane ve skluzu zařídil obrat. Kanonýr Tottenhamu se v reprezentaci trefil po 747 minutách poprvé od MS.

"Jsem hrdý na svůj tým, zlepšujeme se každý zápas. Před utkáním jsme byli pod tlakem, ale vyrovnali jsme se s ním. Postup je pro nás velmi významný krok. Největším zážitkem pro mě byla podpora fanoušků, jakou jsem ve Wembley už léta nezažil," libuje si Gareth Southgate, trenér Anglie.

Skupinu A2 vyhráli Švýcaři, kteří v přímém souboji o postup do Final Four přehráli 5:2 Belgii, které přitom stačila k první příčce i porážka o gól. Favorit skupiny k tomu navíc rychle vedl 2:0 po dvou trefách Thorgana Hazarda.

Švýcarsko ale ještě do poločasu skóre otočilo a po změně stran dvěma zásahy rozhodlo o postupu. Hattrickem k tomu přispěl Haris Seferovic. Bronzoví medailisté z mistrovství světa Belgičané inkasovali pět branek poprvé po devíti letech. V září 2009 to bylo od Španělů.

Fotbalová Liga národů
Skupina A2:
Švýcarsko - Belgie 5:2 (3:2)
Branky: 31., 44. a 85. Seferovic, 27. Rodriguez z pen., 62. Elvedi - 2. a 17. T. Hazard.
Skupina A4:
Anglie - Chorvatsko 2:1 (0:0)
Branky: 78. Lingard, 85. Kane - 57. Kramarič
Skupina B3:
Severní Irsko - Rakousko 1:2 (0:0)
Branky: 58. Evans - 50. Schlager, 90.+3 Lazaro.
Skupina D2:
Moldavsko - Lucembursko 1:1 (0:0)
Branky: 58. Gînsari z pen. - 70. Bensi.
San Marino - Bělorusko 0:2 (0:1)
Branky: 8. Dragun, 53. Saroka.
Skupina C2:
Maďarsko - Finsko 2:0 (2:0)
Branky: 29. Szalai, 37. Nagy.
Řecko - Estonsko 0:1 (0:1)
Branka: 44. vlastní Lambropulos.

Reklama