Hlavní obsah

Hašek: Derby s Lyonem jsme si prohráli svými chybami

ST. ETIENNE

Krutou prohru 1:3 v ligovém derby s Lyonem mají za sebou fotbalisté St. Etienne, vedení českým trenérem Ivanem Haškem. Ani v sobotu večer tak nedokázali protrhnout patnáct let trvající sérii, během které tým nedokázal tohoto soupeře porazit.

Článek

Hašek však v neděli v rozhovoru pro ČTK uznal, že zápas skončil zaslouženým vítězstvím hostů, neboť jeho svěřenci se nevyvarovali hrubých chyb v obraně.

Zápas dvou nesmiřitelných soupeřů měl zákulisní předehru: Lyon žádal kvůli úternímu duelu v Lize mistrů svého soka o předsunutí utkání na pátek, ale ten mu nevyhověl. Hlavním důvodem bylo, že během zimy začali lyonští funkcionáři vyjednávat o přestupu s útočníkem Frédérikem Piquionnem, nejúdernějším kanonýrem Haškova mužstva. Lyon v týdnu reagoval prohlášením, že k derby dorazí s rezervním týmem.

Jenže jak se nakonec ukázalo, šlo jen o velká gesta francouzského šampióna. "Přijeli podle očekávání v kompletním složení. Ale také pořádně motivovaní," uvedl na adresu soupeře Hašek. Jeho tým byl proto ve složité situaci. "Pokud je Lyon v plné formě, málokdo mu dokáže vzdorovat," mínil český kouč.

Podle toho také zápas vypadal. "Nebyli jsme sice pod žádným trvalým tlakem, ale v některých činnostech byl skutečně rozdíl. Především pak v efektivitě, protože Lyon dal ze čtyř střel na branku tři góly," označil Hašek hlavní rozdíl mezi oběma soupeři.

Navíc je přesvědčen, že hráči domácího týmu sami Lyonu ulehčili práci. "První dva góly přišly po hrubých defenzivních chybách, třetí z trestného kopu po netaktickém faulu před šestnáctkou," zlobil se trenér.

Po necelé hodině proto St. Etienne prohrávalo o tři branky a o vítězi bylo rozhodnuto. Pak však byl zápas na více než čtvrt hodiny přerušen. Hostující fanoušci hodili do sektoru domácích příznivců dýmovnici a následnou rvačku rozehnala policie slzným plynem.

Heinz odehrál druhou polovinu utkání

"Policie zasahovala proti fanouškům při potyčkách a použila slzný plyn. Ten se přenesl na hřiště a někteří hráči ani neviděli, muselo se do kabin," popsal Hašek dramatické chvíle. Po návratu na trávník se už trefili do sítě pouze jeho hráči; na počátku brankové situace byl Marek Heinz, který odehrál druhou polovinu utkání.

Prohra v derby vždy bolí, ale v St. Etienne z ní nedělají tragédii. "S Lyonem jsme mohli jen překvapit, body musíme získávat v jiných zápasech," tvrdí trenér, který byl už chtěl konečně zastavit šňůru čtyř domácích porážek.

"Je to takový dlouhodobější problém, ale ve Francii poměrně běžný. Když už vyhrajeme nějaký zápas, hráči jsou uspokojení a přijde polevení. I v sobotu jsem cítil, že jsme nedokázali být agresivní tak jako před týdnem v Paříži," prohlásil Hašek.

Hašek zatím nevyhlašuje konkrétní cíle

V nejbližších zápasech se už ale začne rozhodovat o tom, jak bude v St. Etienne sezóna hodnocena. Do konce soutěže zbývá jedenáct kol. Ani Hašek ale raději zatím nevyhlašuje konkrétní cíle, přestože jeho tým je na sedmém místě tabulky a blízko k tomu, aby skončil do šestého místa, které může za určitých okolností znamenat účast v Poháru UEFA.

"Zatím mě zajímají nejbližší dva zápasy. Záchranu nemá jistou ještě patnáct klubů, nám k ní chybí pět bodů. Teprve potom můžeme myslet na vyšší cíle," řekl Hašek. Pošilhávat po vyšších příčkách zatím nechce, i když k nim jeho tým nemá daleko: vždyť na druhé místo ztrácí pouze šest bodů.

Reklama

Související témata: