Hlavní obsah

Baroš vyvolal skandál, hrozí tvrdé tresty

Skandál kolem středečního gesta útočníka Olympique Lyon Milana Baroše vůči protihráči tmavé pleti Stéphanu Mbiovi ve Francii neutichá, ale naopak sílí. Barošovo tvrzení, že nešlo o projev rasismu, nepřesvědčilo představitele organizací na ochranu lidských práv, ani Mbiu. Kamerunský fotbalista prohlásil, že Barošovi neodpustí, český reprezentant mu v pátek zaslal omluvný a vysvětlující dopis. V něm uvedl, že rozhodně nechtěl hráče jakkoliv urazit a svého činu lituje.

Článek

Incidentem, při němž si Baroš během ligového utkání s Rennes před Mbiou ucpával nos a mával před ním rukou, jako by rozháněl zápach, se bude ve čtvrtek zabývat disciplinární komise francouzské ligy. Její předseda Jacques Riolacci řekl listu L´Équipe, že už televizní záběr incidentu viděl a že to "smrdí".

Pravidla ligy stanoví, že hráč, který se dopustí projevu rasismu, je potrestán zastavením činnosti na šest zápasů. List Le Parisien dnes také připomněl disciplinární kodex Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), podle kterého jsou týmu, jehož hráč se něčeho takového dopustí, odebrány tři body. O to se má postarat národní fotbalová federace; pokud to neudělá, může být daná země na dva roky vyloučena z mezinárodních soutěží. L´Équipe napsal, že nelze vyloučit ani žalobu, protože rasismus je trestný.

Baroš ve čtvrtek ČTK řekl, že jde o "hloupé nařčení" a že šlo o "běžné fotbalové gesto, které nemělo s rasismem nic společného". Klub se za něho postavil. V komuniké uvedl, že Baroš chtěl dát Mbiovi najevo, že neumí říct francouzsky "zapomeň na mě a dopřej mi kyslík".

Také v dopise, který klub přetiskl na své internetové stránce, Baroš naznačil, že byl špatně pochopen. Stále si prý teprve zvyká na pravidla v novém prostředí, která jsou podle něj naprosto odlišná od jeho předchozího působiště v Anglii. Za gesto se nicméně omluvil. "Moje reakce byla přehnaná a upřímně toho lituji," napsal Baroš.

Dodal, že rasistické a xenofobní názory nenávidí, ve vyjádření pro Českou televizi pak řekl, že učinit gesto s takovým podtextem by si rozhodně nedovolil, protože v minulosti sám čelil útokům tohoto druhu. Přiznal, že oba hráči si mezi sebou vyměnili několik nepěkných slov. "A to moje gesto mělo znamenat, že jeho slova smrdí, ať jde pryč," řekl Baroš.

Thuram požaduje trest 

Mbia v rozhovoru pro L´Equipe řekl, že Baroš ho fauloval a pak udělal to gesto. "Chtěl mě provokovat. Zraňuje mě to. Chtěl říct, že smrdím? Že jsem hovno? Udělal by to nějakému bělochovi? To je otázka, kterou si kladu. Řešení problému je na vedení ligy," řekl. Prohlásil také, že Barošovi neodpustí.

K záležitosti se vyslovil i nejzkušenější francouzský reprezentant všech dob Lilian Thuram, který má také tmavou pleť. "Doufám, že liga přijme dobrá rozhodnutí, protože tyto činy se množí. Je potřeba přestat si zakrývat oči. Jsou vážnější věci než fotbal, ale fotbal je koneckonců svým způsobem obrazem společnosti," řekl listu Le Parisien slavný fotbalista, který se silně angažuje v boji proti rasismu.

Místopředsedkyně Mezinárodní ligy proti rasismu a antisemitismu (LICRA) Carine Blochová řekla, že v postupu proti takovým jevům "je potřeba jít dál". Podle ní bude velice záležet na postoji Olympique Lyon a jeho prezidenta Michela Aulase. Předseda francouzského Hnutí proti rasismu a za přátelství mezi národy (MRAP) Mouloud Aounit označil vysvětlení Baroše a Olympique Lyon za zcela nedostatečné a podobně se vyslovil také předseda organizace SOS-rasismus Dominique Sopo.

Reklama

Související témata: