Hlavní obsah

Lyon je po šesté za sebou francouzským mistrem

Olympique Lyon se po šesté za sebou stal mistrem francouzské fotbalové ligy. Rozhodla o tom sobotní prohra zbývajícího kandidáta na prvenství Toulouse 2:3 na hřišti Rennes, která vzala hostujícímu celku poslední teoretické šance na titul.

Článek

Lyon, za který hraje český útočník Milan Baroš, má nyní v čele ligy pět kol před koncem nedostižný náskok 17 bodů před týmem z Lensu. Ten se na pozici znamenající přímý postup do Ligy mistrů posunul díky výhře 2:0 nad Le Mans.

Lyon se mistrovskou sérií zapsal do historie evropského fotbalu, protože podobný kousek se zatím žádnému celku z pěti nejprestižnějších soutěží kontinentu (Anglie, Francie, Španělsko, Itálie, Německo) nepovedl.

O osudu Lyonu se nicméně ještě může rozhodnout u zeleného stolu. Záleží na tom, jak bude posouzeno Barošovo gesto vůči protihráči tmavé pleti Stéphanu Mbiovi z Rennes. Pokud by byl totiž český fotbalista potrestán za rasismus, měly by být podle regulí FIFA jeho týmu odečteny tři body. Poté by druhé Toulouse mělo ještě teoretickou šanci na titul.

Poslední tým tabulky Nantes utrpěl debakl na hřišti Paris St. Germain, kde dnes prohrál 0:4. Dvěma góly se na vítězství domácích podílel portugalský kanonýr Pauleta, jenž s celkovými dvanácti zásahy poskočil na druhé místo tabulky střelců.

Pařížský tým, za který odehrál celé utkání český stoper David Rozehnal, si připsal třetí výhru ve čtyřech posledních zápasech a směřuje k záchraně.

Francie - 33. kolo
Paris St. Germain - Nantes 4:0 (17. a 65. Pauleta, 43. Rothen, 66. Luyindula), Lens - Le Mans 2:0 (57. Carriere, 90. S. Keita), Marseille - Troyes 2:1 (55. Cissé, 86. M'Bami - 81. Jaziri), Monako - Lille 3:1 (41. Meriem, 68. Monsoreau, 76. Menez - 84. A. Keita), Nancy - Valenciennes 1:0 (40. Gavanon z pen.), Rennes - Toulouse 3:2 (62. Briand z pen., 75. Marveaux, 86. Cheyrou - 30. Emana, 76. Briand vlastní), Sedan - Nice 1:1 (90. Echouafni vlastní - 88. Koné z pen.), Sochaux - Lorient 1:1 (73. Grax - 57. Gignac).

Reklama

Související témata: