Hlavní obsah

Baroše čeká v Paříži jednání disciplinárky

PRAHA

Útočníka Lyonu a české reprezentace Milana Baroše čeká dnes v podvečer v Paříži jednání disciplinární komise Francouzského fotbalového svazu. Důvodem jsou jeho zřejmě rasistická gesta vůči kamerunskému fotbalistovi tmavé pleti Stéphane Mbiovi v ligovém utkání s Rennes z minulého týdne.

Článek

Podle televizních záznamů měl Mbia Baroše provokovat verbálně i častým držením a drobnými fauly ve vzájemných soubojích. Baroš zareagoval tím, že si jednou rukou ucpal nos a druhou před ním mával, jako by rozháněl zápach a díval se přitom na Mbiu, což protihráč pochopil jako rasistický projev.

Český fotbalista naopak tvrdil, že mu tím chtěl naznačit, ať ho Kamerunec nechá a dá mu kyslík. Rasistický podtext za Barošovým jednáním však viděli i činovníci Rennes a řada dalších fotbalistů či funkcionářů, kteří situaci zhlédli na videozáznamu.

Nešťastná gestikulace

„Zraňuje mě to. Chtěl říct, že smrdím? Že jsem hovno? Udělal by to nějakému bělochovi? To je otázka, kterou si kladu. Řešení problému je na vedení ligy,“ řekl den po utkání médiím Stéphane Mbia a dodal, že Barošovi neodpustí. Český fotbalista se mu písemně omluvil a poté s ním hovořil i telefonicky.

„Vysvětlil jsem mu, jak bylo moje gesto míněno. Rozhodně ne rasisticky, vždyť s fotbalisty tmavé pleti sedím v kabině Lyonu a hrál jsem s nimi i v Anglii. Mluvil se mnou naprosto přátelsky. Z jeho reakce soudím, že už se na mne nezlobí. Požádal jsem ho také, aby to vyjádřil veřejně. Uznávám, že moje gestikulace byla nešťastná,“ uvedl Milan Baroš.

Mbiovo odpuštění může být pro Baroše klíčovou polehčující okolností, ale vše má v rukou disciplinární komise. „Milan se jednání samozřejmě zúčastní osobně, v doprovodu zástupců Olympique Lyon. Do vynesení verdiktu nebudeme už celou záležitost nijak komentovat,“ řekl Právu hráčův manažer Pavel Paska.

Trest až na šest zápasů

Pokud by disciplinárka shledala Barošovy projevy jako rasistické, pak mu může udělit trest zastavení činnosti až na šest zápasů. To by znamenalo, že by si na jaře ve francouzské nejvyšší soutěži už nezahrál. Lyon získal s předstihem mistrovský titul, k němuž Baroš přispěl čtyřmi góly v jedenácti zápasech, v nichž nastoupil. Pokud by francouzská disciplinárka přihlédla i k zpřísněným normám, které v boji proti rasismu uplatňují FIFA a UEFA, mohly by Lyonu být odebrány tři body. Ani ty by ale Olympique už o titul nepřipravily.

A pokud by se do věci vložila Disciplinární komise UEFA, mohl by Baroš dostat trest také na zápasy reprezentace v kvalifikaci ME.

Reklama

Související témata: