Hlavní obsah

Kouč Domenech ustál francouzský neúspěch na Euru

PAŘÍŽ

Trenérem francouzské fotbalové reprezentace zůstane i po neúspěchu na mistrovství Evropy Raymond Domenech, který v roce 2006 dovedl tým do finále světového šampionátu. Na červnovém turnaji v Rakousku a Švýcarsku se mu na předloňský úspěch navázat nepodařilo, když jeho svěřenci vypadli už po základní skupině, v které získali jediný bod za remízu s Rumunskem.

Článek

Národní federace na čtvrtečním zasedání ale rozhodla, že Domenech bude ve funkci pokračovat, i když si fanoušci přáli jeho odchod. Šestapadesátiletý kouč má smlouvu do mistrovství světa v roce 2010.

Domenechovi se ve čtvrtek dostalo zastání přímo od šéfa francouzského fotbalu Jeana-Pierra Escalettese. "Jeho bilance u národního týmu vůbec není špatná, není to žádná katastrofa. Dvakrát jsme se s ním dostali na vrcholný turnaj," uvedl Escalettes. Domenechův neuspěl na Euru ve "skupině smrti" v zápasech s Nizozemskem (1:4) a Itálií (0:2).

Platini nechce Domenechův konec na lavičce Franice

Pro Domenechovo setrvání se už před jednáním vyslovil legendární francouzský hráč a nynější šéf UEFA Michel Platini. "Jde především o to znovu vybudovat mužstvo a dostat ho na světový šampionát v roce 2010. Nejlepší pro tuto práci je Raymond (Domenech), on zná hráče nejlépe," uvedl Platini.

Escalettes by si ale přál, aby Domenech třeba zlepšil komunikaci s médii, která jej kritizují za jeho odměřenost. Francouze pobouřila i skutečnost, že Domenech hned po mistrovství plánoval svatbu s dlouholetou přítelkyní Estelle Denisovou. "Některé jeho výroky byly jako ocet na otevřené rány," připustil Escalettes. "Teď si přeju, aby se koncentroval jen na fotbal. Zdálo se mi, že komunikace byla nešťastná, agresivní a nesrozumitelná. Už má něco za sebou a teď je na něm, aby ukázal, že se poučil," řekl Escalettes.

Reklama

Související témata: