Hlavní obsah

Bordeaux získalo po deseti letech francouzský titul

PAŘÍŽ

Fotbalisté Bordeaux po deseti letech slaví zisk francouzského titulu. Šesté ligové prvenství v historii si zajistili v sobotním posledním kole výhrou 1:0 nad sestupujícím Caen, díky které si v čele tabulky udrželi tříbodový náskok před druhým Marseille. Sochaux, tým českého útočníka Václava Svěrkoše, se vítězstvím 1:0 nad Grenoblem zachránilo v nejvyšší soutěži.

Foto: Nicolas Tucat, ČTK/AP

Fanoušci Bordeaux slaví titul

Článek

Bordeaux ukončilo sedmileté panování Olympique Lyon, který letos skončil až třetí. Největší zásluhu na prvním titulu týmu z vinařského města od roku 1999 má především záložník Yoann Gourcuff, který byl vyhlášen nejlepším hráčem ligy. Tentokrát ho však zastoupil Yoan Gouffran, který se postaral v duelu s Caen o jediný gól zápasu.

Mimořádně vyrovnaný závěr ligy zklamal Marseille, které čeká na titul již od roku 1992. Ještě tři kola před koncem vedlo tabulku, ale pak prohrálo s Lyonem a nechalo si Bordeaux odskočit. Na konečné druhém místu nic nezměnila ani dnešní jasná výhra 4:0 nad Rennes. Dvěma góly k ní přispěli útočníci Koné a Niang.

Marseille může těšit alespoň fakt, že si spolu s Bordeaux zajistilo přímý postup do Ligy mistrů. Předkolo milionářské soutěže si zahraje Lyon. Do předkol Evropské ligy zamíří Toulouse a Lille. Mimo evropské poháry zůstal Paris St. Germain, který jen remizoval s Monakem a propadl se na šesté místo.

Radost zavládla v Sochaux, které vyhrálo v Grenoblu 1:0 a udrželo se mezi francouzskou elitou. Velkou zásluhu na záchraně má Svěrkoš, který na jaře vstřelil osm gólů. Dnes ho zastínil spoluhráč z útoku Erding, který těsně před poločasem zaznamenal jediný gól zápasu.

Černý Petr v podobě sestupu připadl Nantes a Caen, které doprovodí do druhé ligy Le Havre.

Francouzská liga - 38. kolo:
Caen - Bordeaux 0:1 (43. Gouffran), Grenoble - Sochaux 0:1 (42. Erding), Lille - Nancy 3:2 (11. Vittek, 13. Rami, 76. Plestan - 41. Ouaddou, 64. Hádží), Lorient - Le Mans 1:1 (33. Ciani - 17. Helstad), Marseille - Rennes 4:0 (55. a 71. Niang, 51. Koné, 58. vlastní Douchez), Nantes - Auxerre 2:1 (12. Klasnič, 53. Bagayoko - 48. Berthod), Nice - Le Havre 0:0, Paris St. Germain - Monako 0:0, St. Etienne - Valenciennes 4:0 (52. a 56. Gomis, 14. Ilan, 66. Mirallas), Toulouse - Lyon 0:0.

Reklama