Hlavní obsah

Marseille touží pod Deschampsem po 17 letech zpět na trůn

PRAHA

Dlouhé sedmnáctileté čekání na mistrovský titul chtějí příští rok v květnu ukončit fotbalisté Olympique Marseille. Francouzská liga začíná o víkendu a znovu slibuje napínavé dostihy. Před jejich startem je letos za největšího favorita považováno právě mužstvo z jihofrancouzského přístavu, v němž během léta došlo k výrazným změnám a zárukou úspěchu má být nový kouč Didier Deschamps.

Článek

Pozici na trůnu však bude mocně hájit i Bordeaux s českou letní posilou Jaroslavem Plašilem. A po návratu na výsluní touží i Lyon, který v minulém ročníku po sedmiletém panování uvolnil místo na špici soutěže.

Marseille naposledy opanovalo domácí soutěž v roce 1993, kdy ovládlo i Ligu mistrů, ale od té doby po titulu touží marně. Nyní má Olympique ty nejvyšší ambice. "Chceme být o jedno místo lepší než loni," vyhlásil nový šéf klubu Jean-Claude Dassier a připomněl tak stříbrnou pozici z minulé sezony.

Zemětřesení v létě

Klub ale v létě potkalo zemětřesení a je otázkou, jak se tým s mnoha změnami vyrovná. Majitel klubu Robert Louis-Dreyfus zemřel na leukémii, Dassierův předchůdce Pape Diouf odešel kvůli názorovým neshodám s ostatními členy vedení, fanoušky oblíbený Eric Gerets zamířil do arabského Al Hilálu a kapitána týmu Lorika Canu zlanařil anglický Sunderland.

Symbolem přestavěného Olympique má být především nový kouč Deschamps, který se ve Francii těší obrovskému respektu. Právě on byl v roce 1993 jako kapitán u posledních velkých triumfů Olympique a o pět let později dovedl výběr Galského kohouta k prvnímu slavnému vítězství na mistrovství světa a v roce 2000 také na evropském šampionátu.

Jako trenér se Deschamps blýskl v roce 2004 postupem s podceňovaným Monakem až do finále Ligy mistrů a před dvěma lety pomohl Juventusu, který po korupčním skandálu a přeřazení do druhé italské ligy hned vytáhl zpět mezi elitu. Ozdobou soutěže bude i jeho bitva s někdejším spoluhráčem z reprezentace Laurentem Blankem, který vede šampiony z Bordeaux.

Deschamps už do Marseille přilákal i zvučné posily: z Realu Madrid obránce Gabriela Heinzeho a ofenzivního záložníka Lucha Gonzáleze z Porta. Útočnou sílu má výrazně pozvednout i Fernando Morientes, který pod Deschampsem zažil skvělé období už v Monaku při spanilém tažení Ligou mistrů. Obnovená spolupráce má nyní pomoci i Marseille.

Lyon zažil rušné léto

Olympique favorizují i sami hráči z týmů francouzské ligy. A anketě deníku L'Équipe, do níž se zapojilo 409 hráčů, trenérů a klubových prezidentů, pasovalo Marseille na pozdějšího vítěze přes 47 procent respondentů. Dvacet procent se přiklonilo k úřadujícím šampiónům z Bordeaux a deset věří Lyonu.

Také Lyon zažil rušné léto a ztratil dva symboly své někdejší nadvlády. Svolení k odchodu dostal věhlasný exekutor trestných kopů Juninho a klub už hlavně nedokázal udržet kanonýra Karima Benzemu, jehož za 35 milionů vykoupil Real Madrid.

Tučný obnos však na klubovém účtu dlouho nezůstal. Inkasované peníze prezident klubu Jean Michel Aulas hned investoval do získání Benzemova nástupce: tím má být za 24 milionů eur koupený Lisandro Lopez, který tak svede pikantní souboj s Luchem Gonzálezem, dlouholetým parťákem z Porta a novou akvizicí Marseille.

V mistrovském Bordeaux, které na konci července získalo v kanadském Montrealu Superpohár po výhře nad Guingampem, naopak vládl relativní klid. Pro Girondins bylo klíčové, že udrželi nejlepšího hráče minulé sezony Yoanna Gourcuffa a jeho hostování z AC Milán se navíc změnilo ve čtyřletý pevný svazek.

Plašil rád akceptoval nabídku Bordeaux

Udržet vydobyté pozice na špici má pomoci i český univerzál do záložní řady Plašil, který po dvou letech bojů o záchranu ve španělské Pamploně rád akceptoval nabídku Bordeaux, s nímž si letos zahraje i Ligu mistrů. "Je cítit, že tady ta euforie ještě přetrvává, i když se už každý začíná soustředit na to, co přijde v další sezoně. Ale já bych si moc přál, aby byla podobná té minulé," řekl ČTK Plašil, když na začátku července za tři miliony eur přestupoval ze Španělska.

Český fotbal bude ve Francii zastupovat už jen Plašilův spoluhráč z reprezentace, útočník Václav Svěrkoš, který se po zimním příchodu z Ostravy v Sochaux na jaře blýskl osmi přesnými trefami a výrazně se podílel na záchraně. Nyní má Svěrkoš se Sochaux větší ambice. Toulouse naopak opustil útočník Pavel Fořt. Ten se zkusí prosadit ve druholigovém německém Bielefeldu.

Reklama