Hlavní obsah

Francouzský legionář Svěrkoš: Sochaux bude lepší než v minulé sezóně

Fantastický start do sezóny na klubové úrovni prožil Václav Svěrkoš, který jediným gólem zápasu zařídil vítězství Sochaux na hřišti Auxerre. Potvrdil tak skvělou formu z jarního tažení francouzského zaměstnavatele za záchranou, v němž byl s osmi trefami klíčovým mužem. „Hrajeme lepší fotbal než v minulé sezóně,“ říká pětadvacetiletý útočník.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Svěrkoš si na srazu reprezentace start do francouzské ligy pochvaloval.

Článek

Jak jste si vychutnal vítězství v prvním kole na hřišti Auxerre?

Měl jsem radost. Já a všichni lidé v klubu pochopitelně také. Vítězství hned v prvním kole je nesmírně důležité, protože teď narazíme na Bordeaux s Jardou Plašilem, které obhajuje titul. Bude se nám hrát s mnohem větším klidem, když máme už tři body.

Šlo z výkonu v úvodním ligovém zápase něco vyčíst?

Už v přípravě jsem cítil, že budeme hrát lepší fotbal než v minulé sezóně. Vážně se to dalo poznat. Dařilo se nám herně.

A čemu zlepšení přičítáte?

V minulém roce byla osa týmu složená ze starších hráčů. Ale během letní přestávky trenér sestavu hodně změnil. Odešlo sedm kluků, přišli tři noví. Šanci dostali mladí. Velký důraz je kladen na jednoduchost. Hrajeme na jeden dva doteky, pořád jsme v pohybu.

Gólem v zahajovacím zápase jste jistě upevnil už tak silnou pozici, že?

Trenér mi věřil už v průběhu jara. A cítím stále jeho důvěru. Je důležité vědět, že na vás ostatní spoléhají.

Vyhovuje vám taková situace? Nesvazuje vás velké očekávání?

Sedí mi, když na mě leží odpovědnost. Jdu rád do zápasu s vědomím, že jsem pro tým důležitý. Nemám s tím problém.

Jste pro tým nepostradatelný?

Tak bych to neřekl. Ale momentálně není moc šancí, že bych mohl pomýšlet na odchod. Klub prodal jednoho útočníka do Paříže, takže jsem pro mužstvo velmi důležitý.

Chtěl jste v létě odejít?

Několik klubů se o mé služby zajímalo. A pro každého hráče je to příjemné, když je o něj zájem. Naposledy ho projevilo Monako, což se mi líbilo. Jednou bych si rád zkusil i Španělsko. Ale rozhodně nehodlám trucovat a přestup si vynucovat. Maximálně se koncentruji na Sochaux. Máme dobrý tým. Lepší než loni. Už jsem se zabydlel. Nechci odcházet za každou cenu.

Neříkejte, že kupříkladu zájem Monaka vás nechává chladným?

Sochaux není žádné velké město. Spíše malinké. Monako by mi fotbalově jistě sedlo. Navíc je tam výjimečné podnebí. A jednou z nemalých pozitiv je i tamní daňové prostředí. Ve Francii na nich zaplatíte vážně hodně. Takže by nešlo o nezanedbatelné lákadlo. Ale nechci odcházet za každou cenu. Už jsem se zabydlel v Sochaux. Nejsem nespokojený.

A jsou i ambice vyšší než jen záchrana, kterou jste prakticky zázrakem vybojovali v minulém ročníku?

Loňská sezóna byla pro všechny v Sochaux psychicky velmi náročná. Po podzimu měl klub čtrnáct bodů a pozice byla vážně špatná. Naštěstí jsme hned v úvodu jara rychle získali hodně bodů a tím i naději. Ale celkově poslední dvě sezóny v Sochaux byly špatné. Proto nechceme mít starosti se záchranou.

Reklama

Související témata: