Hlavní obsah

Svěrkoš: Trenér věří tomu, že se moje střelecké časy brzy vrátí

Václavu Svěrkošovi bylo v neděli 26 let. Ale jeho narozeninový den končil hodně špatně. Ve večerním utkání francouzské ligy musel reprezentační útočník a od ledna i FC Sochaux prožít krutou porážku svého klubu na domácím hřišti s Paris St. Germain 1:4. V rozhovoru pro deník Právo Svěrkoš prozradil své velké přání. Touží zahrát si v Polsku. V roce 2012 finálový turnaj mistrovství Evropy.

Foto: Petr Horník, Právo

Český reprezentační útočník Václav Svěrkoš

Článek

V neděli jste slavil 26. narozeniny, jenže vaše Sochaux doma podlehlo 1:4 Paris St. Germain. Po třech výhrách v řadě takový výprask. Co ho způsobilo?

Brzy se zranil stoper Bréchet, který k nám v létě přišel z Interu Milán. Zkušený hráč, velká posila. Jakmile odešel, všechno se otočilo proti nám. Bylo to kruté.

Na jaře jste se horko těžko zachránili, nyní i po potupné porážce se St. Germain se držíte uprostřed ligové tabulky. Co se v Sochaux změnilo?

Jsme mladý tým a hráči mají o jednu sezónu bohatší zkušenosti. Také se povedly posily, třeba zmíněný Bréchet je výborný, zpevnil obranu. Šikovný je i americký útočník Davies. Velká škoda, že marodí a já zůstal na hrotu sám.

Co se mu stalo?

Před třemi týdny, když byla reprezentační přestávka, měl doma těžkou autonehodu poblíž Washingtonu. Osm hodin ležel na operačním stole.

Podle statistiky odehraných minut je zřejmé, že vám trenér Francis Gillot věří, hrajete pravidelně. Ale přestal jste střílet góly. V nové sezóně jste se trefil jen dvakrát…

Mluvil jsem o tom s trenérem. Uklidňoval mě. Věří, že mé střelecké časy se brzy vrátí. Vyhovuje mi, že po nás chce, abychom hráli jednoduše na jeden dva doteky, dávali balón rychle od nohy a byli neustále v pohybu. Ale chybí mi Charlie Davies.

Minulé utkání Paris St. Germain v Marseille bylo odloženo kvůli podezření na prasečí chřipku u tří hráčů pařížského klubu. Hrozilo, že se nebude hrát ani u vás?

Zkraje týdne ano. Celý pařížský tým se okamžitě podrobil testům a ty vyloučily, že onemocnění mohou přibývat. Byli jsme rádi, že se bude hrát, protože se nám zrovna dařilo.

Jak se vám zamlouvá život v pětitisícovém Sochaux?

Mám pěkný dům i zahradu, ale je to vesnička. Není kam jít. Pořád jsem s přítelkyní Janou a dcerkou Ninou. Když je čas, sedneme do auta a vyrazíme směr Švýcarsko. Do Basileje to máme autem tři čtvrtě hodiny, do Curychu hodinku a čtvrt.

Co francouzština?

Zpočátku hodně velký problém. Teď už ji jakž takž zvládám.

Z poslední akce reprezentace jste předčasně odjel kvůli zranění kolene. Už se neozývá?

Nebolí, při hře mě neomezuje.

Jak se vůbec díváte na své postavení v národním týmu pod novým trenérem Bílkem?

Věřím, že pokud budu nadále pravidelně hrát, můžu být pro pana Bílka potřebný. Moc chci hrát kvalifikaci nejbližšího mistrovství Evropy a pak si zahrát finálový turnaj v Polsku. Tak blízko od domova! Kolik kamarádů, přátel, známých a fanoušků by mě a celý český nároďák přijelo podpořit. To je opravdu silná motivace!

Reklama

Související témata: