Hlavní obsah

Paris Saint-Germain a Nike jsou ve Francii obviněny ze skrytých plateb za hráče

V Paříži v pondělí začal soud s fotbalovým klubem Paris Saint-Germain a francouzskou divizí firmy Nike kvůli údajným tajným platbám, díky nimž klub z metropole získal v minulých letech špičkové hráče typu Gabriela Heinzeho a Nicolase Anelky.

Článek

Z pokusu o vyhnutí se francouzskému daňovému systému se musejí podle agentury Reuters zpovídat dva bývalí prezidenti PSG a také hráčští agenti. Klub a Nike France jakékoli pochybení odmítly.

Vyšetřovatelé tvrdí, že agenti, sponzoři a klub zapřeli v letech 1998 až 2005 část plateb za zhruba dvě desítky hráčů. To se týkalo například argentinského obránce Heinzeho, jenž přišel do PSG z Valladolidu v roce 2001, nebo francouzského útočníka Anelky, který se do Paříže vrátil rok předtím z Realu Madrid.

Společnost Nike je obviněna z toho, že skrytým platbám napomáhala sponzorskými smlouvami s hráči typu Brazilce Ronaldinha. Bývalý nejlepší fotbalista světa hrál za Saint-Germain v letech 2001-2003. Sami hráči nicméně mezi obviněnými nejsou.

Pokud budou obvinění odsouzeni, budou nejspíš muset zaplatit milióny eur, které svými údajnými čachry dluží na daních a sociálním zabezpečení, neboť skutečné platby byly vyšší, než se udávalo.

Právník obviněných tvrdí, že na těchto dohodách nebylo nic neobvyklého. "Myslíte si, že fakt, že Ronaldinho hraje v kopačkách Nike, není pro Nike žádná výhoda? Není normální za to platit?" uvedl Olivier Metzner. "Tohle se děje ve všech zemích světa. Dělali jsme to v Paříži, stejně jako všude jinde, ale máme problémy jen v Paříži," dodal obhájce.

Reklama

Související témata: