Hlavní obsah

Marseille poprvé od roku 1992 získalo francouzský titul

LYON

Fotbalisté Marseille poprvé od roku 1992 slaví francouzský titul. Devátý triumf v historii si zajistili dnešní výhrou 3:1 nad Rennes. Využili tak zaváhání dosud největší konkurenta Auxerre, který prohrál 1:2 v Lyonu a dvě kola před koncem ztrácí z třetího místa na Marseille již osm bodů. Stejně je na tom i druhé Lille.

Foto: Jean-Paul Pellisier, Reuters

Gabriel Heinze z Olympique Marseille se raduje z branky.

Článek

Auxerre potřebovalo k udržení naděje na titul bezpodmínečně vyhrát na půdě bývalého suveréna soutěže Lyonu. Nakročeno k tomu mělo dobře, když již v 15. minutě otevřel skóre polský útočník Jeleň, pro kterého to byla devátá branka z posledních 12 zápasů.

Jenže v závěru první půle vyrovnal z penalty Lisandro López a snaha Auxerre o vítězný gól vyšla naprázdno. Naopak v závěru do otevřené obrany pronikl Pjanič a zajistil Lyonu těsné vítězství a šanci na umístění do třetího místa znamenajícího postup do Ligy mistrů.

Marseille tak nastupovalo k duelu s Rennes s vědomím, že výhra rovná se titul a již po čtyřech minutách domácí vedli zásluhou Heinzeho. Rennes však mistrovskou tajenku zdramatizovalo zásluhou vyrovnávací branky Brianda. Nerozhodný stav trval až do 75. minuty, kdy nejprve nejlepší střelec soutěže Niang a záhy Lucho González rozhodli o výhře Marseille a odstartovali oslavy titulu.

Marseille tak uzavřelo strastiplnou cestu zpět na vrchol. Po titulu v roce 1992 následovala korupční aféra a pád do druhé ligy. Tým se dostával z těžkých dluhů a postupně se dral zpět na výsluní.

Auxerre porážkou dokonce přišlo o druhé místo v tabulce, kam se díky lepšímu skóre dostalo Lille, které zvítězilo 2:0 na hřišti Toulouse. Čtvrtý Lyon ztrácí jen dva body a má zápas k dobru.

Rozhodnuto je již v boji o záchranu. Spolu s Boulogne-sur-Mer a Grenoblem do druhé ligy sestupuje Le Mans, které prohrálo 2:3 na půdě Nancy. Naopak další ohrožený tým St. Etienne těsně vyhrálo 1:0 nad Boulogne a definitivně se zachránilo.

Francouzská fotbalová liga - 36. kolo:
Boulogne-sur-Mer - St. Etienne 0:1 (87. Riviere), Lens - Grenoble 1:1 (68. Maoulida - 45. Courtois), Lorient - Monako 2:2 (42. Amalfitano, 80. Gameiro - 41. Haruna, 71. Maazou), Lyon - Auxerre 2:1 (45. Lopéz z pen., 85. Pjanič - 15. Jeleň), Nancy - Le Mans 3:2 (18. a 32. Feret, 62. Ntsayi - 24. Maiga, 26. Dossevi), Nice - Bordeaux 1:1 (27. Fae - 34. Wendel), Paris St. Germain - Valenciennes 2:2 (30. Erding, 90. Kežman - 59. Bong, 90. Chalfallá), Sochaux - Montpellier 0:1 (72. Costa), Toulouse - Lille 0:2 (34. Cabaye, 48. Obraniak), Marseille - Rennes 3:1 (4. Heinze, 75. Niang, 77. Lucho Gonzalez - 37. Briand).

Reklama

Související témata: