Hlavní obsah

Svěrkoš se ve Francii chystal ve stínu národního skandálu

PRAHA

Liga největších průšvihářů nedávného fotbalového mistrovství odstartuje během nadcházejícího víkendu. Francie coby obhájce stříbrných medailí na turnaji v Jihoafrické republice vypadla už ve skupině. A více než hrou zaujala zejména potyčkami mezi vlastními hráči, stávkou místo tréninku, spory s trenérem a otevřenou revoltou, která vyvrcholila návratem domů s jediným bodem. Český útočník ve službách Sochaux přiznává, že právě reprezentační kalvárie na černém kontinentu zastínila veškeré dění na letní fotbalové scéně v zemi galského kohouta.

Foto: Petr Horník, Právo

Český reprezentační útočník Václav Svěrkoš

Článek

Jak moc se během letní přestávky ve Francii řešil výbuch tamní reprezentace na světovém šampionátu v Jihoafrické republice?

Strašně moc. Už před mistrovstvím tisk kritizoval trenéra Domenecha a volal po jeho odvolání. V průběhu turnaje pak tlak sílil. Když se pak francouzská reprezentace vrátila už po skupině, neřešilo se prakticky nic jiného. Jejich neúspěch se rozebíral ze všech stran. Mluvilo se o národním skandálu. Všichni připomínali, že tak velká federace skončila na šampionátu s obrovskou ostudou. Zdejší veřejnost pobouřil zejména bojkot tréninku. Však také nový trenér Blanc okamžitě slíbil rázná opatření a při první nominaci pozval hodně velký počet nových hráčů. Kádr dost pročistil.

Probírali jste propadák Francie na mistrovství světa i se spoluhráči v Sochaux? Nebo je vše nechalo chladnými?

Vůbec ne. Kluci v týmu byli hodně rozhořčení z výkonů i přístupu jejich národního mužstva. Hodně jim vadilo, že se vše hodilo na trenéra Domenecha. Už před turnajem se divili, že je kapitánem Evra. Shodli jsme se, že nehráli jako tým. Všichni nastupují ve špičkových klubech a jsou většinou hvězdami svých týmů, tudíž určitě nebyl problém v jejich umění. Ale nešlo jen o moje spoluhráče. Výkony Francie byly zklamáním pro celý francouzský národ. Tisk úplně běsnil.

Útočník Henry musel k prezidentovi, trenér Domenech zase před parlamentní komisi. Vše se hodně řešilo. Zcela ve stínu dění na nejvyšší úrovni zůstala francouzská liga. Jak moc se jednotlivé týmy během letní přestávky posílily?

Troufám si tvrdit, že většina mužstev se zaměřila hlavně na angažování hráčů, kterým skončila smlouva či mohli přijít jen na hostování. Žádné divoké přetahování v řádech milionů korun se nekonalo. Vždyť třeba v minulém roce Marseille angažovala mimo jiné Argentice Lopeze, což byl hodně ostře sledovaný přestup. Letos zatím žádná taková přestupové bomba nevybuchla. Největší kauf tak vlastně udělal Brest, který koupil Maria Ličku a Tomáše Mičolu z Baníku Ostrava (směje se)...

Jste s bývalými spoluhráči v kontaktu?

­Během přípravy jsme se nepotkali, ale přes telefon udržujeme spojení. S Mariem Ličkou si píšeme. Jsme přátelé, máme spolu dobrý vztah. Moc klukům držím palce. Věřím, že se v nejvyšší soutěži zachrání, ale budou přitom v tabulce až za námi.

V Sochaux budete hrát už třetí sezónu. Dvakrát jste si protrpěl boj o záchranu. Jaké jsou ambice klubu před letošním ročníkem?

Znovu budeme bojovat pouze z udržení mezi elitou. Přišli čtyři noví hráči, ale jsou spíše pro rozšíření kádru. Jinak tým doplnili především kluci z juniorky, kteří potřebují čas. A ten nemáme. Když jsem viděl naše výkony v přípravě, jsem smířený i pro letošní sezónu s bojem o záchranu. Strašně důležitý bude už začátek ligy s nováčkem z Arles, protože právě postupující mužstva z druhé nejvyšší soutěže bychom měli natlačit pod sebe. I když zdejší druhá liga je velmi kvalitní.

Kdo podle vás bude na opačném pólu tabulky? Může Marseille obhájit mistrovský titul?

Domnívám se, že ano. Jsou podle mého soudu největším favoritem na první místo. A přiřadil bych k nim Lyon a Paris St. Germain. Lyon jsem viděl v televizi při turnaji v Londýně. Hráli fantasticky. A Paříž už má podle mého delší dobu skvělý tým. Jen jim pokaždé něco chybělo, ale během léta přivedli šest hráčů, s nimiž budou stoprocentně útočit na titul.

Reklama

Související témata: