Hlavní obsah

Anelka si nezahraje za Francii 18 zápasů kvůli roztržce s trenérem na MS

Francouzský fotbalista Nicolas Anelka nesmí po roztržce s trenérem na mistrovství světa v Jihoafrické republice nastoupit v 18 zápasech za francouzskou reprezentaci. Potrestáni dnes byli i další hráči, kteří po vyřazení útočníka Chelsea z týmu odmítli trénovat. Obránce Patrice Evra dostal pětizápasový distanc, záložník Franck Ribéry třízápasový a Jérémy Toulalan musí vynechat jeden zápas. Pátý hráč předvolaný před disciplinární komisi Eric Abidal trest nedostal.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Nicolas Anelka

Článek

"Chtěli jsme, aby byl Anelka odstrašujícím případem," citovala agentura Reuters prezidenta disciplinární komise Jeana Mazzella. "Hráči si teď uvědomují, že něco takového neměli dělat. Ale zaslouží si druhou šanci. Skončeme tuhle kapitolu a začněme novou," přidal bývalý vedoucí reprezentace Jean-Louis Valentin, který kvůli bojkotu fotbalistů od týmu odešel.

Vysoké tresty pro fotbalisty korunovaly neúspěšné vystoupení Francie na šampionátu, kde vicemistři světa z roku 2006 uhráli jediný bod a vypadli už v základní skupině.

Jednatřicetiletý Anelka se s bývalým trenérem Raymondem Domenechem pohádal o přestávce druhého utkání proti Mexiku. Forvard Chelsea byl následně za trest vyřazen z kádru a zbytek týmu pak na protest vynechal trénink.

Trenér Raymond Domenech. foto: ČTK/AP/Julie Jacobson

Před disciplinární komisí vypovídal vedle Domenecha, který po mistrovství u týmu skončil, také prezident svazu Jean-Pierre Escalettes a bývalý vedoucí reprezentace Jean-Louis Valentin, jenž kvůli bojkotu fotbalistů od týmu odešel. Ribéryho na slyšení nepustilo vedení Bayernu Mnichov, nedorazil ani Anelka,přítomni naopak byli Toulalan, Evra a Abidal.

Domenecha po šampionátu nahradil Laurent Blanc a k prvnímu utkání na lavičce Francie (prohra 1:2 s Norskem) nepozval ani jednoho z 23 hráčů, kteří se v Africe účastnili bojkotu. Francie odstartuje kvalifikační boje o postup na mistrovství Evropy 2012 zápasem s Běloruskem 3. září

Během šampionátu chování hráčů odsoudil i prezident Nicolas Sarkozy, našli se však i tací, kteří tvrdý trest pro Anelku kritizovali. "Ty tresty oslabují budoucnost francouzského fotbalu. Musíme znovu postavit silný tým," řekl trenér Lille Rudi Garcia. "Laurent Blanc sám říkal, že bychom se neměli střílet do nohy. Myslím, že pár palců jsme si ale trefili," dodal.

Reklama

Související témata: