Hlavní obsah

Ligu mistrů nesmíme v Lille pustit, tvrdí Rozehnal

Obránce David Rozehnal (30) bojuje v barvách francouzského Lille o svůj druhý mistrovský titul v kariéře. Nehraje sice v základu lídra francouzské Ligue 1, ale šanci dostává a je spokojený... „V Hamburku bych tolik nehrál,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Článek

Lille vede tabulku, už se v klubu mluví o titulu?

My jsme skromní, takže o titulu zatím sníme. Pořád zůstáváme na zemi, abychom na konci soutěže místo oslav nebyli smutní. Mluví o něm ale skoro všichni kolem.

Říkáte to hodně diplomaticky. Netvrďte, že byste nebyli zklamaní, kdyby to nevyšlo...

Nejspíš ano, ale pro nás byla před sezónou hlavním cílem Evropská liga. Teď saháme po Lize mistrů, z Francie postupují dva týmy přímo a jeden jde do předkola. Ligu mistrů nesmíme v Lille pustit. K dobru máme sedm bodů.

Pro vás by to byl po Bruggách druhý titul v kariéře, asi cennější...

Opravdu nechci o titulu mluvit a něco zakřiknout... Ale francouzská liga je výš, než belgická, takže byl. Snad i bude.

Jaká je vaše pozice v mužstvu?

Jsem s ní spokojený, protože v Hamburku bych tolik nehrál. Nejsem v Lille v základu, ale odehrál jsem zápasy v Evropské lize, ve Francouzském poháru a pravidelně jsem nastupoval i v lize, když byli spoluhráči zranění nebo vykartování. S Caen jsem odehrál celý zápas, v Monaku jsem zůstal na lavičce.

Na jakém místě v sestavě vás trenér využívá?

Na místě stopera, kde se také cítím nejlépe.

Nemrzí vás, že nejste v základní sestavě?

Podívejte se, já jsem přišel na poslední chvíli jako alternativa do obrany. Trenér Garica mi narovinu řekl, jaká je moje pozice a já ji beru. Upřímně řečeno, hraji víc, než jsem čekal, ale samozřejmě bych chtěl hrát víc.

Okusil jste už čtyři nejlepší evropské soutěže. Jaká je francouzská liga například ve srovnání s bundesligou?

Francouzskou ligu jsem okusil už v Paris St. Germain. Je velmi kvalitní, ale bundesliga je přeci jenom o něco výš. Nejen kvalitou, ale i stadióny a větším zájmem fanoušků. Samozřejmě ještě výš je anglická Premier League, ale italská Serie A o moc lepší není.

Jaký je Lille OSC klub, ve srovnání se známějšími Marseille nebo Lyonem?

Už jsem řekl, že jsme skromnější. Takhle vystupují všichni, od prezidenta Seydouxe až po hráče. Parta v kabině je perfektní. Žádná velká slova nebo slibování vzdušných zámků. Jdeme si za svým bez humbuku, takže o nás není tolik slyšet. Zázemí máme ale na špičkové úrovni, určitě srovnatelné s těmi dvěma slavnějšími kluby. Na rozdíl od nich se ale Lille těší na nový stadión, který bude otevřený příští rok.

Budete u toho?

To bohužel nezáleží jen na mně. Jsem tu na hostování z Hamburku a nevím, jaké se mnou v Německu mají záměry. Změnil se tam prezident klubu, manažer i trenér. V létě se do Hamburku budu muset nejspíš vrátit, protože hostování bylo bez opce. Z toho, jak se v Lille o mně mluví, mám ale pocit, že by byli rádi, kdyby mne získali. Stal jsem se součástí mužstva, trenér ví, co ode mne může čekat.

Co vy na to?

Docela rád bych zůstal, láká mně i možnost zahrát si Ligu mistrů. Samozřejmě bych v tom případě chtěl i pozměnit svoji roli a popral bych se o základní sestavu. Ale o tom všem se bude rozhodovat až v létě.

Rodina je v Lille s vámi?

Momentálně je rodina na Moravě kvůli synovi, ale na Velikonoce se vrátí a zůstane tu do konce soutěže. V Lille se nám líbí, i když nebydlíme ve svém, ale v pronajatém domě, což není ono. Pokud bych zůstal, samozřejmě bychom bydlení hned řešili.

Sledujete reprezentaci nebo jste zanevřel?

Nezanevřel a sleduji. Situaci beru tak, jak je.

Reklama

Související témata: