Hlavní obsah

PSG chystá revoluci, v boji o titul ale bude mít tři konkurenty

PAŘÍŽ

Francouzská fotbalová liga zahájí v sobotu svůj 74. ročník, ve kterém bude obhajovat titul Lille. Po nečekaném úspěchu ale došlo k poměrně výrazným změnám v kádru a jeho výkonnost je otázkou. Vrátit se na vrchol po třech hluchých letech chce Lyon a velké ambice má také předloňský mistr Marseille. Všem však chce vyloupit rybník Paris St. Germain. Klub přes léto utrácel jako žádný jiný ve francouzské historii.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Javier Pastore z Palerma (vpravo) je rekordní posilou PSG.

Článek

Vedení PSG se po příchodu investora z Kataru rozhodlo výrazně posílit kádr a celkem utratilo přes 80 miliónů eur. Za to přivedlo sedm hráčů zvučných jmen jako Jérémyho Meneze z AS Řím, Mohameda Sissoka z Juventusu, Kevina Gameira z Lorientu, Blaise Matuidiho ze St. Etienne, brankáře Salvatoreho Sirigua z Palerma a především jeho dosavadního spoluhráče Javiera Pastoreho. Přestup za rekordních 43 miliónů eur sice zatím potvrdil pouze argentinský záložník, ale vše by mělo být během pár dní administrativně dořešeno.

Na trenérském postu naopak zůstal Antoine Kombouaré, který v minulé sezóně dovedl tým k uspokojivému čtvrtému místu, a vedení mu věří, že s posíleným kádrem přinese klubu vytoužený třetí titul a první od roku 1994. "S ohledem na minulou sezónu a posílení kádru je naším cílem minimálně získat příčky pro postup do Ligy mistrů. Zároveň patříme ke kandidátům na titul a určitě se o to pokusíme," slíbil Kombouaré.

Přehled českých fotbalistů ve Francii:
Bordeaux - Jaroslav Plašil, Brest - Mario Lička, Tomáš Mičola, Lille - David Rozehnal, Sochaux - Václav Svěrkoš.

Také Lille prošlo velkou obměnou

K velkým změnám sáhlo i Lille, které z loňského úspěšného kádru prodalo Gervinha, Adila Ramiho, Yohana Cabayeho či Pierra-Alaina Fraua a na jejich místa přivedlo Dimitriho Payeta, Benoita Pedrettiho, Ronnyho Rodelina či brankáře Vincenta Enyeamu. Hostování navíc změnil v trvalý přestup český stoper David Rozehnal.

"Pro nás je dobře, že PSG tak utrácelo, protože se všechna pozornost bude soustředit na něj a bude pod velkým tlakem. Nám vyhovuje pracovat ve stínu. PSG a Marseille budou hodně silní soupeři, ale máme na to znovu útočit na nejvyšší příčky," řekl záložník Lille Ludovic Obraniak.

Obměnění kádru zaznamenalo i Marseille, které přišlo o důležité hráče obrany Taye Taiwa a Gabriela Heinzeho, naopak přivedlo Aloua Diarru z Bordeaux či Nicolase Nkouloua z Monaka. Povedlo se mu však udržet hlavně žádaného trenéra Didiera Deschampse.

Naopak bez větších změn vstoupí do sezóny Lyon, který přišel pouze o Jérémyho Toulalana. V defenzivě se ho pokusí nahradit John Mensah, který se vrátil z hostování v Sunderlandu. Největší změnou je tak příchod trenéra Rémiho Gardeho, pro kterého jde o trenérskou premiéru.

Jaroslav Plašil z Bordeaux oslavuje svůj gól proti Toulouse.foto: Reuters/Regis Duvignau

Kapitán Plašil by mohl s Bordeaux zlobit

Od ostatních celků se zapojení do boje o titul neočekává, přestože Rennes a Bordeaux vedené českým kapitánem Jaroslavem Plašilem by mohly favority zlobit.

Vyrovnaný by měl být i boj o záchranu, o níž v minulé sezóně do posledních kol bojovalo deset celků. Hlavními adepty jsou Nice, Caen či Montpellier spolu s nováčky Ajacciem, Dijonem a Évianem. Ty však přivedly několik zkušených hráčů, například Évian bývalého francouzského reprezentanta Sidneyho Govoua, a nebudou chtít dát kůži lacino. V posledních sezónách však vždy minimálně jeden z nováčků znovu spadl.

Rovněž bývá pro kluby obtížné přežít druhou sezónu po postupu. To je nyní případ Brestu, za který nastupují i čeští záložníci Mario Lička a Tomáš Mičola. Pátým Čechem ve Francii je Václav Svěrkoš, který se vrátil z hostování do Sochaux, ale jeho setrvání v klubu je otazníkem.

Sezóna začne v sobotu, od 22. prosince do 14. ledna bude zimní přestávka. Poslední kolo je na programu 20. května 2012. První dva celky postoupí přímo do základní skupiny Ligy mistrů pro sezonu 2012/13. Třetí tým půjde do 4. předkola Ligy mistrů a čtvrtý do 4. předkola Evropské ligy. Poslední tři týmy sestoupí do Ligue 2.

Reklama

Související témata: