Hlavní obsah

Zraněný Rosický nejede na fotbalové Euro!

PRAHA

Na Euro nejedu! Nepříjemnou informaci sdělil vedení fotbalové reprezentace její kapitán Tomáš Rosický. Lednové zranění podkolenní šlachy se ukázalo vážnější, než byly původní prognózy. Necelý měsíc před startem kontinentálního šampionátu záložník Arsenalu v Praze oznámil, že není fit. "Čeká mě operační zákrok, který podstoupím začátkem příštího týdne v Londýně," uvedl Rosický.

Článek

Rosický se zranil na konci ledna v utkání proti Fulhamu, po souboji utrpěl zhmožděninu. Z ní se stal zánět podkolenních šlach, pro který o týden později už po devíti minutách odkulhal z utkání 4. kola FA Cupu proti Newcastlu. Od té doby se jej lékaři snaží dát do pořádku. "Konzervativní metody nepomohly, nic jiného než operace mi nezbývá.  Zpátky bych měl být za dva měsíce," přiblížil fotbalista dobu rekonvalescence.

Zranění původně nevypadalo vážně, léčení ale neprobíhalo podle představ Rosického ani lékařů. I proto zamířil na léčení do Prahy, kde se jej ujal špičkový fyzioterapeut Pavel Kolář. Rosického stav se mírně zlepšil, ale přesto sedmadvacetiletý středopolař šampionát odpískal. "Strašně mě to mrzí, ale nic s tím neudělám."

Trenér věděl všechno první 

Po jistotě operace Rosický oznámil nepříjemnou novinu nejbližším a kouči Karlu Brücknerovi. "Trenér věděl všechno první, to je jasné. Moji nejbližší také. Ale rozhodlo se před dvěma dny. Doktoři vám většinou řeknou pokaždé něco jiného, tentokrát se všichni shodli," smutnil Rosický.

"Neúčast Tomáše Rosického na turnaji je pro nás ztrátou. VčeraměTomáš informoval o svém zdravotním stavu i tom, že jej čeká v příštích dnech operace. Podle mých informací jsou vyčerpány veškeré lékařské postupy, které dávaly možnost startu Tomáše naEuru, takže nezbývá než změnit postup léčení," vzkázal médiím trenér Karel Brückner.

Vyjádřit se musí Nedvěd

Aktuálnější je znovu návrat záložníka Juventusu Turín Pavla Nedvěda do národního celku. Nejlepší fotbalista Evropy roku 2003 by podle některých expertů i současných reprezentantů mohl týmu na šampionátu pomoci. "Pavel Nedvěd by nadále byl velkou posilou. Zbytek je na něm, jak se rozhodne. Jestli chce hrát v nároďáku, musí říct," řekl Rosický na adresu někdejšího kapitána národního týmu, který by se měl v pátek k situaci vyjádřit.

Zdravotní potíže měli i další hráči základní jedenáctky národního celku. Po operaci kolena už znovu hraje obránce AC Milán Marek Jankulovski, první minuty po operaci ramenních vazů sbírá Radoslav Kováč. Hraje i brankář Petr Čech, jemuž při tréninku způsobil tržnou ránu spoluhráč Ben Haim.

Česká reprezentace mistrovství Evropy zahájí 7. června duelem proti domácímu Švýcarsku.

Přehled zranění Tomáše Rosického:
24. července 2001 - Před premiérovým bundesligovým startem za Dortmund byl v přípravném zápase s Rodou Kerkrade faulován kolenem do stehenního svalu.
2. února 2001 - V bundesligovém zápase proti Wolfsburgu byl střídán s podezřením na natržený stehenní sval.
14. září 2002 - Z předchozího týdne natažený stehenní sval nevydržel při zápase proti Schalke, další vyšetření v něm objevilo trhlinku.
22. února 2003 - Ze zápasu se Schalke si odnesl naražený stehenní sval, ve kterém se vytvořila veliká krevní sraženina.
2. srpna 2003 - V úvodním zápase proti Schalke si přivodil potíže s přitahovačem stehenního svalu.
28. února 2004 - V souboji s brémským obráncem Mladenem Krstajičem si zlomil loketní i vřetenní kost levé ruky, musel podstoupit operaci a čelil drobné infekci. Dráty, které zlomeninu zpevňovaly, mu ale často během zápasů prorážely kůži, proto v listopadu podstoupil další operaci.
11. září 2004 - Kvůli natrženému břišnímu svalu nedohrál zápas proti Bochumi.
10. ledna 2005 - Zranění stehenního svalu na soustředění v Turecku.
13. srpna 2005 - Zápas proti Schalke dokončil s velikou krevní podlitinou na holeni.
1. září 2005 - V přípravě na kvalifikaci s Rumunskem si poranil třísla.
1. března 2006 - V přípravném utkání proti Turecku si zranil sval v oblasti kyčle na levé noze.
9. listopadu 2006 - Na tréninku Arsenalu si poranil úpon zadního stehenního svalu na levé noze.
2. prosince 2006 - Zápas proti Tottenhamu opět nevydržel stehenní sval na pravé noze.
23. února 2007 - Na tréninku před finálovým zápasem Ligového poháru si poranil třísla.
21. dubna 2007 - Další svalové zranění, pauzu protáhla květnová operace zubů.
19. září 2007 - Při zápase Ligy mistrů se Sevillou si poranil zadní stehenní sval na pravé noze.
26. ledna 2008 - V pohárovém duelu s Newcastlem utrpěl zranění podkolenní šlachy. Od té doby nehrál.Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata: