Hlavní obsah

Šmicer míní, že Rosického nikdo nenahradí

Bývalý internacionál Vladimír Šmicer absence kapitána české reprezentace Tomáše Rosického na letošním evropském šampionátu velmi lituje a míní, že je to pro český celek nenahraditelná ztráta. V současné době hráč Slavie Praha ví, jaké to je přijít o takto vrcholnou akci. Před dvěma lety ještě jako hráč francouzského Bordeaux nemohl pro prakticky identické zranění odjet na mistrovství světa do Německa.

Článek

"Pro naši reprezentaci je to strašná rána. Tomáš se nahradit nedá, musíme hrát jiný fotbal. Způsob naší hry na Euru bude bude muset být jiný než v kvalifikaci," míní Šmicer, který měl podobné trable s podkolenní šlachou. Sedmadvacetiletý Rosický, hráč Arsenalu, si ji poranil v polovině ledna, nastoupil sice ještě v dalším zápase, ale jen na devět minut a od té doby se už na hřišti neobjevil.

"Na šampionátu ve Švýcarsku budeme muset hrát více týmově. Tomáš většinou dával hře nápad a myšlenku a právě v tom je nenahraditelný. Uvidíme ale, jak se rozhodne Pavel Nedvěd. Určitě by bylo dobré, kdyby se do nároďáku vrátil, to by zřejmě tu díru zacelilo," pokračoval Šmicer, který míní, že Čech, Rosický, Ujfaluši, Jankulovski a Nedvěd jsou hráči, kteří by mužstvo na šampionátu měli táhnout.

Šmicer: Přál bych si, aby Nedvěd jel

"Méďa se nechal slyšet, že neví, zda by na to měl, ale já si myslím, že fotbalově je to momentálně asi náš nejlepší hráč. Jde nyní jen o to, jak se k tomu postaví vedení reprezentace a on sám. Z pozice fotbalového fanouška bych si rozhodně přál, aby na mistrovství jel," pokračoval čtyřiatřicetiletý Šmicer, který bude při šampionátu pracovat v roli televizního komentátora.

On sám měl šlachu nataženou. "A prakticky rok jsem nehrál, Tomáš je mimo již prakticky půl sezóny. Je to takové nečitelné zranění, ale velmi nepříjemné a nejhorší na tom je, že to prakticky nikdo neumí léčit," zdůraznil Šmicer.

Dokáže se prý do pocitů Rosického vžít. "Určitě to pro něj je strašné zklamání. Převzal kapitánskou pásku, prošel s týmem složitou kvalifikací a musel z toho mít velkou radost. Nyní tam všichni ostatní pojedou a on zůstane doma, to je strašný. Jediné, co jej může trochu uklidňovat je to, že je ještě mladý, a že si zahraje na dalším mistrovství, zatímco já věděl, že to byla poslední šance," tvrdí Šmicer.

Zranění před dvěma lety trápilo více českých hráčů. "A nyní je to stejné. Ani letos se to nevyvíjí dobře. Je něco jiného, když na šampionát jede z ligových soutěží rozehraný fotbalista, než hráč po zranění. Neříkám, že se do formy nemůže trefit, ale je to složitější," dodal Šmicer.

Reklama

Související témata: