Hlavní obsah

Svěrkoš: Ukázalo se, že návrat do Baníku byl dobrý krok

OSTRAVA

Na vlně úspěchů se znovu unáší fotbalista Václav Svěrkoš. Nejlepší současný střelec první ligy po dvouletém očistci v bundeslize už zase míří vzhůru: reprezentační kouč Karel Brückner ostravského kanonýra zařadil do sestavy pro mistrovství Evropy. "Ukázalo se, že návrat do Baníku byl dobrý krok," řekl ve středu novinářům Svěrkoš.

Článek

Kdo ví, kde by Svěrkoš byl, kdyby se před rokem nerozhodl po trápení v německých klubech a nepovedeném hostování v Austrii Vídeň pro návrat domů. Přemlouvala ho Sparta, ale on dal přednost Baníku. A v klubu, kde fotbalově vyrostl, 15 trefami znovu získal kredit střelce.

"Ukázalo se, že to byl správný krok. Hodně lidí mělo jiný názor, když jsem před sezonou nezvolil nabídku Sparty, ale já toho nelituju. Doufám, že v sobotu to okořeníme ještě dalším úspěchem a dostaneme se s Baníkem do Poháru UEFA," řekl Svěrkoš.

Gratulace od spoluhráčů musel přijímat už dopoledne. Sám Svěrkoš se přitom o nominaci oficiálně dozvěděl až paralelně se začátkem Brücknerovy tiskové konference od klubových manažerů. "Volal mi to pan Kahoun, sám jsem přenos v televizi nesledoval. První dojmy? Mám velkou radost. Jsem šťastný, že jsem se tam vešel, a udělám všechno pro to, abych v nominaci zůstal," uvedl Svěrkoš.

Bez nominačního šumu

Žádný nominační šum k němu nedolehl. Věčné spekulace na téma finální reprezentační sestavy ale nemohl nezaregistrovat. "Probíralo se to v médiích, že bych se mohl vejít do širší nominace. Očekával jsem, že bych mohl být mezi kandidáty, kteří se tam můžou objevit," řekl Svěrkoš.

Dveře mu podle jeho názoru otevřely také výkony Baníku v lize. "Naše hra a to, že jsem pomáhal góly. Cítil jsem zvýšený zájem z mediální stránky, pak už mi to nedávalo spát. Kdyby to nevyšlo, nešťastný bych určitě nebyl, ale takhle mám velkou radost a třeba pomůžu nějakému dobrému výsledku," poznamenal.

V Baníku Svěrkošův talent obživl až na jaře. Jeho znamenitý nástup z podzimu a dva góly ve dvou kolech zabrzdilo vyloučení v utkání s Mostem a pak ještě komplikovaná angína. "Podzim byl kvůli tomu špatný, ale ani v zimní přípravě jsem nebyl v pohodě. Po našem vedoucím mužstva Tomáši Bernádym jsem toho nahrál asi nejmíň z celého mančaftu," usmál se.

V Liberci se vše zlomilo

Kouč Karel Večeřa ho také do jarní premiéry v Liberci poslal jen na pár závěrečných minut. Ty však Svěrkošovi stačily k důležitému gólu, který znamenal bod. "Tam se to asi zlomilo. Od té doby mi to šlo. Pomohlo mi i narození dcery, dostal jsem se celkově do pohody," uvažoval Svěrkoš.

Na rodinnou idylu teď ale musí pár týdnů zapomenout. Padla i dovolená a další letní plány. "Hlavně v sobotu máme s manšaftem závěrečnou, tak si budu muset dát pozor, ať v pondělí na sraz přijedu fit," pousmál se Svěrkoš. "Jsou to ale příjemné starosti, rád všechno posunu. Reprezentace je to největší, co může být," dodal.

Reklama

Související témata: