Hlavní obsah

Kanonýr Koller znovu zařídil výhru nad Litvou

Tomáš FlieglSport.cz

I druhou přípravu před mistrovstvím Evropy čeští fotbalisté zvládli. Po výhře nad třetiligovým rakouským soupeřem porazili svěřenci trenéra Brücknera Litvu 2:0. Oba góly v pražském Edenu v úterý vstřelil kanonýr Jan Koller, pro nějž to byly 53. a 54. branka v reprezentaci. Dvakrát se útočník Norimberku trefil i v posledním vzájemném zápase v roce 1999. V pátek se Češi v generálce na šampionát utkají se Skotskem.

Článek

Zápas, před jehož výkopem převzal ostravský útočník Václav Svěrkoš ocenění pro nejlepšího střelce ligy, začal obrovskou ostudou. Pořadatelé zaměnili hostující hymnu, na což nastoupení Litevci reagovali s velkými rozpaky a rozčarováním. Magazín pro fanoušky vedení svazu raději stáhlo, protože v něm zaměnili Litvu za Lotyšsko.

Poté se začalo hrát, domácí nastoupili v očekávaném rozestavení. Osamoceného Kollera podporovali ze stran Vlček a Baroš. První šanci měli Češi po průniku Jarolíma, zpětná přihrávka pět metrů před brankou spoluhráče nenašla. Neuspěl ani Vlček, aktivitu domácích fanoušci ocenili potleskem. Ve 21. minutě musel špičkový zákrok vytáhnout Čech, Litevci v tom ale prsty neměli. Svého kolegu vystrašil nepovedeným odkopem Grygera.

Český tým brzdily nepřesnosti v rozehrávce, přesto měl proti 49. celku světového žebříčku převahu. Centr Jankulovského z přímého kopu v posledním okamžiku srazil Karčemarskas, litevský gólman vzápětí vytáhl i střelu Baroše na roh.

Nejistě v první půli působila domácí stoperská dvojice, zejména Ujfaluši nechával soupeři příliš mnoho prostoru. Po půlhodině se kolem čerstvě jmenovaného kapitána reprezentace otočil Poškus a Čech mohl být rád, že útočník Petrohradu nemířil přesně. Poškus mohl otevřít skóre po dalším zaváhání Ujfalušiho, hlavičku do protipohybu gólmana poslal těsně vedle levé tyče. To už domácím fanouškům došla trpělivost a Edenem zněl pískot. "Měli jsme problémy v rozestavení, v nešťastné hře ve středu pole. Trošku jsme i riskovali, nehráli trpělivě," řekl na pozápasové tiskové konferenci trenér Brückner.

Ten se rychle změnil v ovace, když Jan Koller na konci 39. minuty hlavou otevřel skóre. Útočník Norimberku mohl v závěru poločasu přidat druhý gól, střílený centr Jarolíma po průniku Vlčka do branky neusměrnil.

Nováček Svěrkoš oživil hru

Po přestávce přišel místo Baroše do hry Svěrkoš, pro něhož to byl první oficiální zápas v národním celku. Fanoušci ligového kanonýra přivítali potleskem a Svěrkoš hned přinesl litevské obraně problémy. Forvard Baníku mohl vstřelit gól, po rychlém brejku a pasu výborného Vlčka střílel po zasekávačce vysoko nad.

Z pozice střelce se tedy Svěrkoš přeměnil v nahrávače a efektní patičkou připravil pozici pro Kollera, který v 62. minutě vstřelil druhý gól. Pro českého dlouhána to byla už 54. branka v národním celku. Koller je jediným pamětníkem posledního vzájemného zápasu, v září 1999 přispěl k výhře 4:0 také dvěma góly.

Nedostatky trenér viděl

Litevci se ve druhém poločase vytratili a většinou jen přihlíželi akcím soupeře. Gólman Čech si na míč sáhl jen sporadicky, nemusel řešit žádnou složitou situaci. "Líbil se mi přístup hráčů. Bavili se hrou, viděli jsme i nedostatky. Mám ze zápasu dobrý pocit," pochvaloval si kouč. V závěru přišel do hry Matějovský, který by mohl být alternativou za zraněného Tomáše Rosického. Záložník Arsenalu v úterý seděl s kolegy z reprezentace na střídačce.

Česká reprezentace si připsala první výhru v oficiálním zápase v roce 2008, v generálce na Euro se v pátek na Letné utká se Skotskem. Už po úterní přípavě trenér Brückner oznámil, že nominaci měnit nebude. Na šampionát tak odcestuje tým v aktuálním složení.

Česká republika - Litva 2:0 (1:0)
Branka: 39. a 62. Koller. Rozhodčí: Hriňák - Somolányi, Sluk (všichni SR). Diváci: 14 220.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši (74. Kováč), Rozehnal, Jankulovski (64. Kadlec) - Jarolím (83. Matějovský), Polák (46. Galásek), Plašil (79. Skácel) - Vlček, Baroš (46. Svěrkoš) - Koller. Trenér: Brückner.
Litva: Karčemarskas - Alunderis, Skerla, Dedura, Klimavičius - Stankevičius (70. Jokšas), Šemberas (58. Žvirgždauskas), Kučys (46. Kšanavičius, 77. Kalonas), Česnauskis (74. Jankauskas) - Danilevičius, Poškus (60. Papečkys). Trenér: Liubinskas.

Reklama

Související témata: