Hlavní obsah

Experti: Zasloužená výhra českých reprezentantů nad Litvou

PRAHA

Fotbaloví experti osloveni redakcí Sport.cz se shodli na tom, že úterní výhra české reprezentace proti Litvě 2:0 byla zasloužená a českému výběru před nadcházejícím evropským šampionátem zvedne sebevědomí. „Každé vítězství je povzbuzující, nemělo by se ovšem přeceňovat,“ řekl bývalý kouč Mladé Boleslavi Zdeněk Ščasný.

Článek

„Šlo o běžný přátelský zápas. Atmosféra utkání byla příjemná. Momenty, kdy se čeští hráči rozeběhli do sprintu jasně naznačily, že Litevci našim fotbalistům vůbec nestačili. Soupeř těžko zabraňoval útokům. Když se rozestavení změnilo na 4-4-2, měli čeští hráči jasnou převahu,“ zhodnotil utkání ze svého pohledu bývalý trenér Sparty Jaroslav Hřebík.

Český tým působil během prvního poločasu trochu rozpačitě, když mnoho akcí končilo při nepřesné rozehrávce, Ujfaluši na pozici stopera navíc nepůsobil nejjistějším dojmem a umožnil tak soupeři ohrozit Čechovu branku. „Akce, kdy se před českou brankou objevil osamocený litevský hráč, pramenila z chyb jiných fotbalistů. Přední hráči nešli poctivě dozadu,“ všiml si Hřebík, který je přesvědčený, že to na EURU bude lepší.

O vítězství českého výběru se postaral dvěma brankami Koller, který nejprve rozvlnil síť soupeře ve 39. minutě, po hodině hry potom svou 54. brankou v národním týmu dal konečnou podobu výsledku 2:0. „Až po šampionátu Jan Koller skončí, bude naší reprezentaci hodně chybět. Pro něj je velice dobré, že se po nevydařeném závěru sezóny v Norimberku střelecky prosadil,“ řekl Ščasný, jenž věří, že tým před mistrovství nabírá potřebné sebevědomí.

Utkání přineslo i jiný zajímavý moment, který se udál ještě před samotným výkopem. Českomoravský fotbalový svaz si uřízl velkou ostudu, když úterního soupeře Litvu zaměnil v předzápasovém programu za Lotyšsko, a všemu dodala korunu lotyšská hymna, která na trávníku uvítala litevské hráče. „Osobně jsem to ještě nezažil. Pořadatelům se navíc podařilo litevskou vlajku pověsit naruby,“ zakončil s úsměvem Ščasný s tím, že by se to stávat nemělo.

Reklama

Související témata: