Hlavní obsah

Ujfaluši volil bráchu z nároďáku, teď ho musí zkasírovat

Radek Malina, Karel FeltPrávo

Jeden na druhého volají: Brácho! Jsou si podobní vizáží, také působení v Itálii je spojuje. Ale jinak rodiny Marka Jankulovského a Tomáše Ujfalušiho žádné příbuzenské pouto nemají. Včera se oba reprezentační zadáci společně sešli i na vyhlášení kvinteta nejlepších při anketě Fotbalista roku.

Článek

Ujfaluši zůstal tentokrát ve stínu o rok staršího „bratra“. „Marek byl od začátku mým favoritem. Ten loňský rok v jeho podání byl vynikající. A navíc vyhrál s AC Milán teprve jako třetí Čech Ligu mistrů, což mluví za vše,“ pokrčil rameny třicetiletý zadák, který skončil ve Florencii a míří po EURO do Španělska.

Funkčně však Ujfaluši svého „bratra“ přeskočil. Před utkáním s Litvou ho mužstvo zvolilo kapitánem pro období, něž se vrátí Tomáš Rosický. „Ta páska není nejpodstatnější, důležitá je soudržnost celého týmu,“ pravil Ujfaluši. „Sešla se rada starších s trenérem a rozhodla, že pásku dostanu já a mým zástupcem bude Petr Čech. My jsme dělali zástupce Rosickému, když tu byl. Pro mne je to obrovská čest, vést českou reprezentaci na EURO jako kapitán,“ zdůraznil Ujfaluši.

V reprezentaci plní funkci pokladníka. A výhra některého ze spoluhráčů v anketě je pro něj vítaným rozšířením rozpočtu. To ale platí i pro funkci kapitána. „Při všech akcích se o výši poplatku radím právě s Markem, nikdy nerozhoduji sám. Vítězstvím samozřejmě peněžitému vkladu do společné kasy neunikne, jen tentokrát budu muset konzultaci provést s někým jiným. A jednat se bude i o mně,“ usmál se Ujfaluši.

Věří v pomoc fanoušků 

Středeční vyhlášení ankety bylo jedním z posledních rozptýlení v přípravě na ME. Ujfaluši pojede na třetí šampionát v řadě. Byl v Portugalsku na ME, v Německu na MS. Teď ho čekají bitvy v Rakousku a ve Švýcarsku. „Ve srovnání s minulými turnaji budeme klást větší důraz na obranu,“ přiznal. Jenže handicapem může být fakt, že právě s výjimkou Ujfalušiho nikdo ze zadáků pro zranění či po nedůvěru trenéra nehrál pravidelně.

„Já to tak neberu. Všichni budeme stoprocentně připraveni. V posledních utkáních jsme nebyli kompletní. I přesto fungovala obrana solidně. A teď jsou všichni zdravotně v pořádku. Máme dost času, abychom se sehráli a nedostatky odstranili. Už v pátek proti Skotům to bude lepší než proti Litevcům,“ slíbil.

„Moc bychom si přáli, aby na náš poslední zápas před šampionátem přišlo co nejvíc fanoušků. Hlavně aby pak přijeli i na EURO, protože při velkých zápasech nám vždycky moc pomohli a my na ně spoléháme. Budeme se prát o co nejlepší výsledky,“ vyřkl jako kapitán přání týmu.

Reklama

Související témata: