Hlavní obsah

Fotbalisté generálku zvládli, výhru nad Skoty vystřelili Sionko a Kadlec

PRAHA

Generálka na mistrovství Evropy fotbalistům vyšla. Český výběr se s domácími fanoušky rozloučil v Praze pátečním vítězstvím 3:1 nad Skotskem. Skóre otevřel po hodině hry Sionko, po parádní akci a premiérovém reprezentačním gólu Kadlece v 85. minutě snížil Clarkson. V poslední minutě se opět trefil Sionko. Šampionát Češi zahájí příští sobotu v Basileji soubojem s domácím Švýcarskem.

Článek

Proti Skotům trenér Brückner značně změnil základní jedenáctku, kterou oproti přípravě s Litvou obměnil na šesti postech. Jen na lavičce zůstal Milan Baroš, ofenzivu měl podporovat Rudolf Skácel. Do hry se podle předpokladů dostali oba fotbalisté FC Kodaň Zdeněk Pospěch a Libor Sionko, pro nějž to byl jubilejní 30. duel v národním celku.

Před zápasem byl dodatečně oceněn brankář Petr Čech, který převzal cenu za druhé místo v anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) o nejlepšího brankáře světa za rok 2007. Poté byla opora Chelsea uvedena do Klubu ligových brankářů, protože v nejvyšší soutěži odchytala již 113 zápasů bez inkasované branky.

Domácí od úvodního hvizdu měli míč na kopačkách a před slabou návštěvou si vytvářeli šance. Po prudkém pasu nepropálil obranu Sionko, vzápětí hlavička Kollera mířila nad. Skotové hráli na osamoceného útočníka Millera, zbytek týmu se zatáhl na vlastní polovinu. Obranný val chtěli Češi překonat rychlým přechodem do ofenzívy, ten se ale domácím nedařil.

Když už zahráli svěřenci kouče Brücknera podle plánu, hned to před skotskou brankou hořelo. Sionko si narazil, z plného běhu odcentroval na vzdálenější tyč, kde už číhal Koller. Kanonýr Norimberku i napodruhé poslal míč nad branku Gordona. Ten se musel vytáhnout ve 36. minutě po dalekonosné bombě Poláka, následnou nadějnou situaci zabil ukvapenou střelou do boční sítě Jankulovski.

Sionko našel recept

Do druhé půle vystřídali domácí pět hráčů, nově příchozí David Jarolím mohl hned otevřít skóre. Po průniku Poláka ale svojí slabší levou nohou nedokázal usměrnit míč do skotské branky. Na druhé straně tribuny jen zašuměly po bombě Morrisona těsně nad Čechovu branku. Stejný hráč pálil nebezpečně v 57. minutě po parádním vysunutí Millerem.

Za chvíli už prořídlé ochozy jásaly. Libor Sionko si zpracoval na prsou dloubák Pospěcha a pohodlně zavěsil. Zvýšit mohl Plašil, vytáhl se gólman Gordon. Otevřít svoji reprezentační bilanci mohl Svěrkoš, stejně jako proti Litvě z dobré pozice neskóroval. Diváky zvedl ještě jednou ze sedadel Michal Kadlec, který vstřelil svůj premiérový gól v národním celku. Obránce domácí Sparty prokličkoval kolem dvou soupeřů a pravou nohou obstřelil Gordona. "Splnily se předpoklady. Bylo to potřebné, užitečné a platné utkání. Vyzkoušeli jsme si jednotlivé frakce sestavy. Jsem rád, že jsme si vše mohli částečně otestovat," řekl na pozápasové tiskové konferenci trenér Brückner.

Z protiútoku ale obešel David Clarkson střídajícího Sivoka a propálil Čecha. Vyrovnat se ale Skotům už nepodařilo, naopak po další kličkované svůj druhý gól v zápase vstřelil Sionko. Do Rakouska tak čeští fotbalisté odcestují s výhrami v obou přípravách těsně před Eurem. "Chtěli jsme vyhrát a udolat houževnatého soupeře. Hráli jsme více kombinačně a hlídali si víc obranu. Hra měla svou kvalitu. Hráči ve druhém poločase mají zásluhu na tom, že se hra zlepšila. Děkuji také soupeři za korektní hru," uvedl český kouč.

V pondělí reprezentace zamíří do Seefeldu, kde se bude chystat na start ME. Šampionát zahájí svěřenci trenéra Brücknera příští sobotu v Basileji duelem s domácím Švýcarskem.

Česká republika - Skotsko 3:1 (0:0)
Branka: 60. a 90. Sionko, 84. Kadlec - 85. Clarkson. Rozhodčí: Braamhaar - Brink, Lobbert (všichni Niz.). Diváci: 11 314.
ČR: Čech - Pospěch (74. Sivok), Ujfaluši (46. Rozehnal), Kováč, Jankulovski (46. Kadlec) - Polák, Galásek - Sionko, Matějovský (46. Jarolím), Skácel (46. Plašil) - Koller (46. Svěrkoš). Trenér: Brückner.
Skotsko: Gordon - McNaughton (90. Berra), Caldwell, McManus (57. Dailly), Naysmith - Hartley - Robson (82. McCormack), Rae (78. Clarkson), D. Fletcher, Morrison (68. Maloney) - Miller. Trenér: Burley.

Reklama

Související témata: