Hlavní obsah

Fotbalisté odletěli na mistrovství Evropy, už jsou v Seefeldu

PRAHA/SEEFELD

Čeští fotbalisté už jsou v Rakousku. Národní tým v pondělí odletěl z Prahy do Innsbrucku, kde speciál po hodinovém letu dosedl v 11:57. Reprezentanti nasedli do připraveného autobusu a s policejním doprovodem vyrazili do pětadvacet kilometrů vzdáleného Seefeldu. Tam je vpodvečer čeká první trénink. „Máme ještě pět dní čas, abychom si všechno prozkoušeli,“ řekl novinářům kouč Brückner před odletem.

Článek

Letadlo s českými fotbalisty přistálo na letišti tři minuty před dvanáctou hodinou. Výpravu přivítal vicestostarosta Innsbrucku a koordinátor místního hostitelského města Christoph Platzgummer. Přílet si nenechala ujít asi dvacítka fotografů a několik televizních štábů, z terasy letiště přihlíželo přibližně 200 lidí.

Jako první z letadla vystoupil trenér Brückner, prošel vítacím špalírem místních školáků v tričkách s nápisem "Češi vítejte", jednoho kouč pohladil po hlavě. Poté následoval realizační tým a a fotbalisté ve slušivých černých oblecích. Na červeném koberci pro vzácné návštěvy se Petr Čech, Jan Koller a Milan Baroš dětem podepisovali na trička a nastavené míče, po přivítání se s místní honorací beze slova zamířili do autobusu. Jejich fotky měly místní novinářky pro lepší rozpoznání vytištěné. Hráči byli v dobré náladě, gólman Jaromír Blažek s úsměvem poděkoval policistovi, který mu podal vypadlý pas.

Reprezentanti poté odjeli autobusem do 25 kilometrů vzdáleného hotelu Dorint. Tam už byla hotelová ochranka nekompromisní a fotbalisty nemohli přivítat ani místní obyvatelé, natož aby hráči promluvili s novináři.

První trénink čeká české hráče v pondělí od 17:30. Boje v základní skupině však Češi odehrají ve Švýcarsku. „Vadit nám to nebude, většina kluků je zvyklá z cestování ať už kvůli Lize mistrů nebo Poháru UEFA. Ba naopak to vidím jako pozitivum. Na Seefeld jsme zvyklí, cítíme se tam dobře,“ poznamenal na ruzyňském letišti bývalý slávista Stanislav Vlček, který se bude bít o ofenzivní místo na pravé straně hřiště s Liborem Sionkem. Tomu se v posledním přípravném utkání podařilo dvakrát rozvlnit síť skotské branky.

Svěrkoš: Z přípravy mám rozpačitý dojem

Reprezentantům se povedla dvě poslední přípravná utkání, v nichž si čeští hráči nejprve v Edenu poradili s reprezentací Litvy 2:0, v páteční generálce porazili svěřenci Karla Brücknera Skotsko 3:1. „Oba dva zápasy byly pozitivní, hlavně, že jsme je vyhráli. Pro mě dopadl dobře první zápas, kdy jsem Janu Kollerovi přihrál na gól. Ve druhém utkání jsem velkou šanci zahodil, takže mám z přípravy mírně rozpačitý dojem,“ řekl ostravský útočník Václav Svěrkoš s tím, že je rád za to, že mohl odehrát dva poločasy.

Před odletem si hráči dopřáli dva dny volna. Povětšinou ho strávili v kruhu svých blízkých, aby si odpočinuli a nabrali síly na mistrovství Evropy. "Byl jsem si zahrát s tátou a bráchou tenis. Jinak jsem relaxoval s rodinou,“ vypověděl záložník Hamburku David Jarolím, jenž nezapomněl zdůraznit, že v tenisu má formu dobrou.

Českou reprezentaci čeká již v sobotu zahajovací zápas evropského šampionátu v Basileji proti domácímu Švýcarsku. Následuje 11. června utkání v Ženevě proti Portugalsku, na stejném stadiónu Stade de Genève potom odehrají čeští hráči poslední zápas ve skupině 15. června proti Turecku.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama