Hlavní obsah

Rada: Dlouho nebyla u reprezentace taková atmosféra

Tomáš Fliegl (Seefeld)Sport.cz

Jako obloha bez mráčku zatím působí fotbalová reprezentace během přípravy v rakouském Seefeldu. Trenéři nemusejí čtyři dny před startem ME řešit žádné závažné zdravotní potíže, nálada po vydařených přípravách i pomalu mizící únavě je výborná. „Atmosféra, která je u reprezentace, tu dlouho nebyla,“ řekl v úterý novinářům asistent Petr Rada, který zaskočil za unaveného hlavního kouče Brücknera.

Článek

Teplický kouč nebyl u národního celku v roce 2006, kdy českou účast na světovém šampionátu ovlivnila zranění útočné dvojice Koller - Baroš. Nyní vypadl ze hry špílmachr Tomáš Rosický. „V minulosti jsme se zraněními měli problémy, teď se nám vyhýbají. To je dobře. Byla by škoda, kdyby z přípravy někdo vypadl,“ doufá v další absenci zraněných Rada. „Oslabení v podobě zranění klíčových fotbalistů hraje roli a má vliv na psychiku ostatních hráčů. Letos nás snad nic podobného jako před dvěma lety nepotká,“ dodal bývalý reprezentant, který na MS v Německu u národního celku nepůsobil.

Některá mužstva na mistrovství Evropy mají potíže, Italové se museli vzdát služeb kapitána mistrů světa z roku 2006 Cannavara, který si poranil kotník. „Drobné problémy měl Skácel s achilovkou, ale v úterý už normálně trénoval. Dlouho taková situace nebyla, že by všichni hráči byli od začátku soustředění zdraví,“ těší jednoho z možných kandidátu na funkci nástupce reprezentačního kouče Brücknera.

Nervozita přibývá

S blížícím se výkopem Eura stoupá napětí i v českém výběru, vše je ale v rámci možností. „Postupem času nervozita přibývá, ale ještě je dost času. Není vidět podrážděnost. Takový velký turnaj s sebou napětí přináší. Kdyby to tak nebylo, něco by bylo špatně. Máme ale až na výjimky zkušené hráče, kteří si toho prodělali dost,“ věří Rada.

Všichni jsou tedy připraveni táhnout za jeden provaz. Vyrazit za zopakováním bronzového minulého kontinentálního šampionátu v Portugalsku hodlají Češi už v sobotu proti Švýcarsku. „Nechci hodnotit období, kdy jsem tady nebyl. Ale atmosféra, která je u reprezentace teďka, tu dlouho nebyla. Vztahy hráčů jsou dobré na hřišti i mimo něj, což je hodně pozitivní,“ teší zkušeného trenéra.

Vše by tedy mohlo být vyladěné na sobotní start šampionátu proti domácímu výběru v Basileji. „Nikdo neřekne, že vše sepne v ten správný okamžik. To je jako vypínač. Taky nemůžete říct na sto procent, jestli se rozsvítí. Po únavě v prvním cyklu jsou na tom hráči podstatně líp. Jsme všichni přesvědčení, že forma přijde ve správný moment v sobotu.“

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: