Hlavní obsah

Reprezentace už je v Basileji, ostrý start se blíží

Tomáš Fliegl (Basilej)Sport.cz

Sedmnáct dnů po srazu v Praze je už reprezentace v místě zahajovacího utkání mistrovství Evropy. Do Basileje dorazili fotbalisté před polednem letecky z rakouského Seefeldu, kde během Eura rozbili základní kemp. Do Švýcarska neodcestoval obránce Zdeněk Pospěch, který je nemocný. Národní tým si odpoledne zatrénoval na místním stadiónu St. Jakob Park.

Článek

Čeští fotbalisté po příletu zamířili do místního hotelu Ramada. Na stadiónu St. Jakob Park proběhla tisková konference, na níž na dotazy novinářů odpovídali trenér národního týmu Karel Brückner a kapitán Tomáš Ujfaluši. "Problémy odezněly, jsem připraven nastoupit," potvrdil kapitán reprezentace zlepšení svého zdravotního stavu. První oficiální předzápasová akce před startem šampionát odstartovala neúspěšně, televizní štáby se chvíli marně dožadovaly zvukové stopy.

Na největším švýcarském stadiónu pro 42 500 diváků bude v sobotu zahájen šampionát, na němž budou čeští fotbalisté obhajovat bronz z posledního mistrovství Evropy v Portugalsku. V Basileji fotbalisty přivítala zamračená obloha s deštěm, který se očekává i pro zápas s domácím výběrem. "Je to kvalitní soupeř, hrající ve stabilizované sestavě," popsal znovu pro zahraniční novináře trenér Brückner soboního protivníka. Na nejnižší z třípatrových tribun je z laviček vytvořený velký nápis FC Basel.

Dobrý a zkušený tým 

Svěřenci kouče Brücknera nepatří mezi největší favority, mnozí jim ale přisuzují roli možného černého koně turnaje. Již v sobotu bude jasné, zda se českému výběru start šampionátu vydařil. Až před čtyřmi lety Řekové dokázali porazit v zahajovacím duelu domácí výběr. "Máme dobrý a zkušený tým, jsme připraveni," je klidný český trenér, který na závěr oficiální konference pobavil sál. Na otázku, zda pokládá Portugalce za jednoho z favoritů, odpověděl ano. A aby zahraniční reportér neměl pocit z odbyté odpovědi, dodal hbitě: "Yes," a s úsměvem odešel chystat poslední trénink. Na něm se v úvodu vyfotil s místními pořadateli, pak si dal černou šálu kolem krku a zahájil poslední přípravu před ostrým startem mistrovství.

Švýcaři českou reprezentaci porazili naposledy v roce 1994, od té doby na vítězství čekají. Při posledním utkání v roce 1999 vyhráli Češi v Drnovicích 3:0, jeden z gólů vstřelil Jan Koller. Sobotní zápas startuje v 18:00, jako hlavní jej bude řídit Ital Rosetti. Přímý přenos vysílá Prima, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz

Reklama

Související témata: