Hlavní obsah

Reprezentanti: Nehráli jsme skvělý fotbal, ale tři body bereme

Tomáš Fliegl (Basilej)Sport.cz

Spokojení se ziskem tří bodů byli po zahajovacím utkání ME se Švýcarskem čeští fotbalisté. Díky gólu Václava Svěrkoše zvítězili 1:0, přestože domácí byli aktivnější a měli několik vyložených šancí. „Nebylo to z herní stránky ono, ale máme tři body a bude se nám líp dýchat,“ shrnul novinářům názor reprezentantů po zápase Jan Polák.

Článek

Záložník Anderlechtu Brusel ocenil domácí výběr, který se na zaplněném St. Jakob Parku dral za vstřelením gólu. „Švýcaři měli obrovskou sílu, hnalo je vynikající publikum. Byli jsme pod tlakem, ztráceli jsme hodně míčů,“ popsal jeden z důvodů tlaku domácí reprezentace. „Nechtěli jsme bláznit. Při jejich šancích to zavánělo gólem, ale vstřelili jsme ho my,“ dodal Polák.

Spokojený s výkonem nebyl ani Tomáš Galásek. „Hra byla špatná, nemohli jsme se k ničemu dostat. Byl to nezdařený zápas s dobrým koncem pro nás,“ uvedl kapitán Norimberku, jehož hlavička vytvořila pozici pro střelce jediného gólu Svěrkoše. „Byl to obranný zákrok, o Svěrkošovi jsem vůbec nevěděl,“ připustil Galásek. „Je ale co zlepšovat. Tři body na úvod jsou dobré, teď musíme přidat fotbalovou kvalitu,“ uvědomuje si zkušený středopolař.

Česko vs. Švýcarsko na Sport.cz:
REFERÁT:Tři body zařídil Svěrkoš
REPREZENTANTI:Nehráli jsme skvělý fotbal
TRENÉR:Střídání se povedlo
ON-LINE:Česko vs. Švýcarsko

Střelci se rána svezla

Václav Svěrkoš byl pochopitelně spokojený. Ve svém třetím startu v národním celku vstřelil premiérový reprezentační gól. „Střela se mi svezla po nártu, netrefil jsem míč ideálně,“ přiblížil svůj přesný zásah nejlepší ligový kanonýr uplynulého ročníku Gambrinus ligy. „Trenér měl šťastnou ruku, dal ho na hřiště a on rozhodl. Zaplaťpánbůh, že rozhodl,“ pochválil na dálku spoluhráče Radoslav Kováč.

Poté, co šli svěřenci kouče Brücknera do vedení, tlak domácích ještě vzrostl. „Byly to nervy, několik šancí Švýcaři měli. Dopadlo to ale dobře a máme za sebou perfektní rozjezd,“ pochvaloval si bek moskevského Spartaku.

Ujafluši vybrán hráčem zápasu 

Bezprostředně po zápase se Švýcarskem převzal na tiskové konferenci kapitán české reprezentace Tomáš Ujfaluši cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Toho vyhlašuje skupinu expertů pracující pro UEFA.

Ujfalušiho těšilo, že český celek vstoupil do šampionátu vítězně. „To je ze všeho nejdůležitější. První zápas na takovém turnaji má obrovskou váhu. Vím, že to nebylo úplně bez chyb, ale nejdůležitější je výsledek,“ prohlásil Ujfaluši. „V obranné fázi jsme pracovali velice dobře. Jak obranná čtveřice, tak záložníci. Byli jsme trpěliví a čekali jsme na šanci. Ta přišla a zúročili jsme ji,“ byl rád za Svěrkošovu vítěznou trefu.

Když Češi vedli 1:0, dožadovali se domácí fanoušci penalty za ruku Ujfalušiho. „Balón, který odhlavičkoval Streller, mě trefil do ruky. Je to situace, kterou musí posoudit rozhodčí. On se rozhodl, jak se rozhodl a mně to nepřísluší hodnotit,“ zůstal nad věcí Ujfaluši.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: