Hlavní obsah

Fotbalisté neuhlídali Ronalda, ten rozhodl o výhře Portugalska

ŽENEVA

Druhý zápas na Euru českým fotbalistům body nepřinesl. Svěřenci trenéra Brücknera sice předvedli zlepšený výkon oproti prvnímu duelu proti Švýcarsku, přesto ve středu v Ženevě podlehli Portugalsku 1:3. Na gól Deca dokázal ještě odpovědět Libor Sionko, na trefu jinak dobře stráženého Cristiana Ronalda už Češi reagovat nedokázali, v nastavení uzavřel skóre střídající Quaresma.

Článek

Trenér Brückner sliboval změny v sestavě, mnohým ale vyrazil dech. Poprvé od října 2003 nezařadil do základní jedenáctky Jana Kollera, tehdy ale už měli Češi jistý postup na ME 2004 a v Rakousku nehrála nejsilnější sestava. Na hrotu nastoupil Milan Baroš, ve středu zálohy vystřídal Jarolíma Marek Matějovský. Portugalci poslali do hry stejnou jedenáctku jako při vítězství proti Turecku.

Podle plánu čeští fotbalisté zdvojovali Cristiana Ronalda, který operoval na levé straně hřiště. První střelu zápasu obstaral Sionko, v 8. minutě už ale červeno-zelené vlajky v ochozech radostně vlály. Ujfaluši propadl při vyběhnutí, Rozehnal zase nedosáhl na přihrávku za obranu. Čech nejprve skvěle vychytal Ronalda, zlikvidoval i dorážku Deca. Na třetí pokus už ani gólman Chelsea neměl. Deco propálil i na brankové čáře stojícího Jankulovského.

Aktivní byl opět Sionko, který svou rychlostí dělal obraně soupeře problémy. Po čtvrthodině pronikl po pravé straně a Portugalci jen s obtížemi odkopli zpětný pas na Baroše na roh. Ten ale posadil Plašil na hlavu Libora Sionka, který nechytatelně vyrovnal. Ofenzivní hráč FC Kodaň vstřelil dva góly v generálce na šampionát proti Skotsku.

Nálada na Stade de Genéve se okamžitě otočila o 180 stupňů, zaražení byli nyní portugalští příznivci. Jejich oblíbenci jakoby ztratili glanc, nepřesně si přihrávali a byla na nich patrná nervozita. Češi oproti tomu drželi více míč na svých kopačkách, dravými průniky hrozil Baroš a rozehrávku Matějovský zvládal lépe než Jarolím v prvním zápase ME. Ronaldo byl pečlivě přikrytý a musel si chodit pro míče doprostřed hřiště. Ve 42. minutě sebral míč Ferreirovi a tvrdou ranou vyzkoušel Čecha.

Portugalci po přestávce přidali

Po přestávce mohli Češi otočit skóre. Matějovský parádně vyslal po pravé straně rychlíka Sionka, jehož zpětný pas od brankové čáry před dobíhajícím Barošem odkopla obrana na roh. Pokračoval oboustranně ofenzivní představení, Nuno Gomes si po těžkém zpracování míče nepřišel na Čecha, ten vychytal i tečovanou střelu Simaa.

Tlak Portugalců rostl, ale po dalším rohu Plašila a hlavičce Ujfaluiho chyběl krok ke gólu Barošovi se Sionkem. A Portugalci udeřili. Poprvé dostal prostor Cristiano Ronaldo, který v 63. minutě po přiťuknutí Deca z hranice pokutového území propálil Čecha. Grygerův skluz přišel pozdě.

Kouč Brückner poslal do hry Kollera, na nějž soupeř okamžitě z lavičky poslal urostlého Meiru. Vyrovnat mohl výtečný Sionko, v těžké pozici jeho hlavičku vytáhl na brankové čáře gólman Ricardo. Portugalci v závěru po rychlém brejku Ronalda skórovali díky Quaresmovi a jsou už jednou nohou ve čtvrtfinále. Čeští fotbalisté v neděli uzavřou účinkování v základní skupině A opět v Ženevě proti Turecku.

Česká republika - Portugalsko 1:3 (1:1)
Branky: 17. Sionko - 8. Deco, 63. Ronaldo, 90.+1. Quaresma. Rozhodčí: Vassaras - Bozatzidis, Saraidaris (všichni Řec.). ŽK: Polák - Bosingwa. Diváci: 29 016.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Polák, Galásek (73. Koller) - Sionko, Matějovský (67. Vlček), Plašil (85. Jarolím) - Baroš. Trenér: Brückner.
Portugalsko: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Moutinho (74. Meira), Petit - Ronaldo, Deco, Simao (80. Quaresma) - Nuno Gomes (79. Almeida). Trenér: Scolari.
Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák.

Reklama

Související témata: