Hlavní obsah

Kanonýr Koller si loučení s reprezentací představoval jinak

Tomáš Fliegl (Ženeva)Sport.cz

Smutným hrdinou byl po zápase s Tureckem Jan Koller. Vysoký útočník už s předstihem oznámil, že po mistrovství Evropy končí v národním celku. Reprezentaci její historicky nejlepší kanonýr poslal proti Turkům do vedení, po gólu Plašila sledoval nevídaný obrat Turků na 3:2. „Ještě jsem nezažil, abychom takhle dobře rozehraný zápas na vrcholné akci ztratili,“ přiznal novinářům Koller, který bezprostředně po utkání neskrýval slzy dojetí.

Článek

Reprezentační bilance pětatřicetiletého fotbalisty je úctyhodná. V 90 zápasech nastřílel 55 gólů a je tak nejúspěšnějším kanonýrem historie národního celku. V něm ale skončil, loučení mělo trpkou příchuť. „Určitě jsem si svůj poslední zápas představoval jinak, je to zklamání,“ řekl Koller, který vstřelil úvodní gól utkání. „První poločas byl hodně dobrý. Druhý začali Turci hodně aktivně, my ale dali druhý gól a mohli přidat třetí,“ popsal forvard slibný vývoj.

Po přestávce totiž zvýšil Jaroslav Plašil a ještě čtvrt hodiny před koncem vše vypadalo na hladké vítězství. Pak se trefil Arda a Turci hnáni fanoušky dokázali skóre otočit. „Turkům hodně pomohl kontaktní gól, povzbudil je. Nám se nedařilo podržet balón, byli jsme pod tlakem. Závěr nám nevyšel,“ litoval Koller, jenž nevinil z prohry brankáře Petra Čecha.

Jindy bezchybné opoře týmu tři minuty před koncem vypadl míč z rukavic pod nohy Nihata a bylo vyrovnáno. „To se stane, takový je fotbal,“ pohodil rameny Koller, který už u podobného obratu byl. „Zažil jsem ho s Holandskem na mistrovství Evropy v Portugalsku. To ale bylo v náš prospěch.“

Tentokrát byl v poraženém týmu. „To je fotbal, teď budu držet klukům palce, aby se jim podařilo postoupit v kvalifikaci na mistrovství světa,“ přemítá už nad dalším pokračováním reprezentačního kolotoče, u kterého už ovšem nebude. „Zažil jsem v národním mužstvu krásné časy,“ zasnil se na chvilku střelec, který se bude muset rozhodnout, co v kariéře podnikne dál. V Norimberku podle všeho pokračovat nebude.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák.

Reklama

Související témata: