Hlavní obsah

Brückner: Chtěl bych okusit nesnesitelnou lehkost bytí

Pro český fotbalový tým mistrovství Evropy skončilo, pro trenéra reprezentace Karla Brücknera bylo utkání proti Turecku posledním u národního týmu. Co bude slavný trenér dělat nyní? "Odpočinu si a pak si musím najít nějakou práci, která mě uspokojí," řekl na pondělní tiskové konferenci osmašedesátiletý kouč, který se nebrání ani tomu, že by se v budoucnosti k práci u fotbalu vrátil.

Článek

Co vás napadlo, když jste se probudil ráno po zápase?

Že přijdu pozdě na snídani, že jsem pozdě vstal... Ale samozřejmě jsem pořád myslel na zápas, to máte v hlavě pořád.

Říkal jste si, že je fotbal krutý?

Fotbal není krutý, ale nádherný. Kruté porážky a nádherná vítězství k sobě patří.

Dalším dnem začne život občana a důchodce Karla Brücknera. Jak bude vypadat? Pojedete k moři, na nákup nebo vyrazíte na procházku?

K moři určitě ne. Musím začít trošku jinak. S ohledem na věk i na to, že dělat pětatřicet roků hlavního trenéra je hodně náročné. Odpočinu si a pak si musím najít nějakou práci, která mě zase uspokojí. Ale přesně ještě nevím.

Místopředseda svazu Košťál řekl, že vám učiní nabídku na nějakou další spolupráci. Přijmete ji?

Teď se absolutně bráním nějakým úvahám, podnětům a nabídkám. Již dříve jsem řekl, že s reprezentací končím. A jestli budu nějakým způsobem spolupracovat třeba v metodické komisi nebo dělat něco pro trenéry, tak to třeba později zvážím.

Co vás láká v nejbližších dnech?

Chtěl bych okusit nesnesitelnou lehkost bytí a uvidím, co to se mnou udělá... Já se ještě opravdu nezabýval myšlenkou ani podnětem, co budu dál dělat dál.

Trenére, konec na lavičce pro vás musel být hodně trpký. Každý se chce loučit nějakým úspěchem...

Já vždycky říkal, že musím umět přijmout vítězství, abych mohl umět prohrát. Já nikdy nebyl v nějaké euforii: velká vítězství jsem neoslavoval, proto pro mě bylo lehčí vyrovnat se s porážkou.

Můžete prozradit, jaké pocity se vám teď honí hlavou?

To si hlídám, nedávám emoce příliš najevo. V trenérské branži zažijete velká vítězství i velké porážky a hrana mezi nimi je často minimální. Ale pokud to mám říci obecně, tak těch dvanáct let, co jsem prožil u áčka nebo jednadvacítky, byly krásné roky.

Když se vrátíme k poslednímu zápasu s Turky, jak jste prožíval těch krutých patnáct minut v závěru?

Bylo mi blbě, co jiného mám říct. Snažil jsem se koučovat, nabádal jsem hráče, ať postaví obranu výše, ať si dávají pozor hlavně na té levé straně. Ale tomu druhému gólu, co jsme dostali, já jako trenér nezabráním žádným způsobem.

Nepodlehli hráči za stavu 2:0 sebeuspokojení?

To se musíte zeptat jich. U mě jste před zápasem nikdy neslyšeli, že jdu vyhrát tolik a tolik. Spíš jsem vždycky dával jen skromná prohlášení a snažil jsem být neskromný na hřišti.

Měl tým na tomto turnaji na lepší výsledek

Celkově určitě. Výsledky jsou alfa a omega všeho. A nikdo se nebude ptát, že jsme za stavu 1:1 v zápase s Portugalskem měli šance, když jsme pak prohráli.

Myslíte si, že na tom mužstvo bylo špatně kondičně?

Já ho kondičně nepřipravuji, za čtyři dny na soustředění v Bad Kleinkirchheimu to nejde. Konzultoval jsem tuto věc s řadou odborníků a připravil jsem hráče tak, aby odpadla únava a trochu oživili organismus. Ono je navíc to slovo kondice trošku relativní. Podle mě jsou kondičně nejlépe připraveným týmem na tomto turnaji Chorvaté. A proti Rakušanům bránili 45 minut na malém vápně. V anglické lize to někdy dělá i Chelsea. A že by na tom její hráči byli kondičně špatně?

Jak byste zhodnotil jednotlivá vystoupení týmu na šampionátu?

Každý zápas měl své specifikum. V tom prvním proti Švýcarsku jsme chtěli hrát na výsledek, abychom si vytvořili dobré vstupní podmínky. Vím, že výkon nebyl dokonalý, měli jste tam rezervy a zápas jsme zvládli i s jistou dávkou štěstí.

Proti Portugalsku se to i přes špatný výsledek změnilo k lepšímu.

Museli jsme hrát s otevřenějším hledím. Hráli jsme s vysoko postavenou obranou, s dobrý presinkem, chtěli jsme jít víc do rychlosti přes Baroše. Ale opět jsme se nevyhnuli našemu problému, který nás pronásleduje, když se soupeř v jistých fázích herně prosazuje: že nedokážeme odolat, jako to zvládají jiná mužstva. Třeba Chelsea někdy brání až na malém vápně. Portugalci byli ale celkově lepší, to se musí přiznat.

A tristní závěr šampionátu proti Turecku?

Zvolil jsem zase jinou taktiku. Postavili jsme Jendu Kollera, jednoduše jsme přenášeli hru. První poločas jsme měli pod kontrolou, soupeř těžko reagoval, neměl šance. Po slabším úvodu druhé půle jsme se vymanili z tlaku, dali jsme z rychlé akce gól a vypadalo to, že budeme mít zápas pod kontrolou. Bohužel, fotbal někdy bývá i takový, že se vám během chvíle vše zbortí.

Co hráče tak rozhodilo? Kontaktní gól Turků?

Ano, ten soupeře postavil na nohy. U nás tam byla nedobrá hra v obranné činnosti, bylo to hodně děravé. Pak přišla chyba, kolaps a třetí gól.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: