Hlavní obsah

Rozehnal věří, že český tým má perspektivu

ŽENEVA

Obránce David Rozehnal patřil na ME k nejlepším českým hráčům. Udělal jen jednu větší chybu v duelu s Portugalskem, po níž padl první gól. Jinak především ve vzduchu odvedl výbornou práci a patří k borcům, na nichž může nový trenér stavět. Už to dávno není „baroko“, jak jej před lety nazval trenér Brückner. Vyrostl v důrazného stopera, krále vzduchu, který se snaží chodit i do zakončení. V reprezentaci zatím bez gólového efektu.

Článek

„Moje výpady dopředu vyplývají vždy ze situace. Prvořadým úkolem je samozřejmě obranná činnost. Nemám žádný problém jít s míčem dopředu. Možná to jsou trochu pozůstatky mých útočnických začátků, že si troufnu i na kličku. Kdybych se najednou zastavil, někomu míč kopnul a utíkal zpátky, bylo by to nefotbalové. Umím si situaci pohlídat a nevzpomíná si, že bych po nějakém svém výletu pak vzadu chyběl. Jen mě mrzí, že jsem se nedostal na EURO k pořádnému zakončení. Na první gól v reprezentaci si musím ještě počkat,“ přiznal.

Kdysi spíše tichý mladík se umí na trávníku i ozvat a hlavně si od soupeře nedá nic líbit. Hýří sebevědomím... „Zdravé sebevědomí jsem nikdy neztratil. Hráč v reprezentaci ho musí mít, jinak by neuspěl. S každým dobrým zákrokem se na hřišti cítím silnější a silnější. Z dobrých zákroků čerpám sílu, z nepovedených se snažím vzít poučení. Ve všech třech zápasech na šampionátu jsme se dostali pod tlak a míč nám létal do šestnáctky hodně často. Někdy jsem měl pocit, že jsem víc ve vzduchu než na zemi,“ popsal svoje pocity.

„Nikdy jsem takový telefonát po utkání s Davidem nezažila. Mlčel. Neříkal nic. Cítila jsem, jak je z toho zdrcený… Co jsem v takové chvíli říkala? Asi to byla spousta nesmyslů, ale hlavně jsem se snažila mu říct, že není sám, že tu jsme my dva s Lukou, že ho máme rádi a těšíme se na něj. Davida znám dobře a vím, že nemá smysl ho po zápase utěšovat. Na to on není. Snad mu moje slova alespoň trochu ulehčila. Dokážu se vžít do jeho pocitů. Muselo to být hrozné.“
Petra Rozehnalová o telefonátu s manželem po zápase s Tureckem.

Když přijde řeč na zápas s Tureckem, zvážní. Ani s odstupem času nedovede najít vysvětlení. „Vést čtvrt hodiny před koncem 2:0 a ještě minutu před závěrečným hvizdem hrát o penalty, a pak všechno ztratit, to je neuvěřitelné... Nemám pro to vysvětlení ani s odstupem času. Po třetím gólu mi blesklo hlavou jediné... Je to v pr.... Já nemluvím sprostě, snad mi všichni prominou, ale opsat ten pocit jiným výrazem by nebylo výstižně,“ pravil tichým hlasem.

Hned se ale dívá dopředu. „Teď máme volno. Každý z nás se s tím bude prát sám. I když tohle vyřazení bude bolet hodně dlouho, život ani fotbal nekončí. V srpnu hrajeme přípravu v Anglii, na podzim začíná kvalifikace o mistrovství světa. Pořád je o co hrát. Skončil trenér Brückner a s ním i jedna éra. Naposledy jsem si zahrál s Honzou Kollerem a Tomášem Galáskem... Budou chybět. Věřím, že Marek Jankulovski zůstane. Máme ale další šikovné hráče. S českým fotbalem to nevidím do budoucnosti nijak černě,“ rozloučil se Rozehnal.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: