Hlavní obsah

Kocian je novým trenérem slovenských fotbalistů

BRATISLAVA

Novým trenérem slovenské fotbalové reprezentace se stal podle očekávání bývalý reprezentační obránce Ján Kocian. Na čtvrtečním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor slovenského fotbalového svazu. Kocian na lavičce nahradil Dušana Galise, který se po kvalifikační porážce s Německem dohodl na ukončení smlouvy a rozhodl se naplno věnovat politické kariéře.

Článek

Podle svazového šéfa Františka Laurince by měl nový kouč podepsat kontrakt platný do konce roku 2009, jeho prvním úkolem bude vytvořit vlastní realizační tým. Národní tým povede Kocian poprvé 15. listopadu v přípravném zápase s Bulharskem, který se uskuteční v Žilině. Na jaře pak bude pokračovat kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, v níž patří mezi soupeře slovenských fotbalistů také český tým. V Bratislavě Češi vyhráli 3:0, Slovákům patří v tabulce třetí místo, když o tři góly prohráli doma i s Němci.

Kocian, který má trenérské zkušenosti z německého fotbalu, je šestým řádně zvoleným koučem slovenské reprezentace. U národního týmu pracoval již dříve jako asistent prvního trenéra samostatné reprezentace Jozefa Vengloše. "Jsem rád za důvěru. Mohu teď slovenskému fotbalu vrátit třináct let trenérských zkušeností," řekl po jmenování Kocian novinářům. Upozornil, že nepřichází k týmu v roli spasitele. "Kvalifikaci ale ještě nepovažuji za ztracenou," uvedl Kocian.

Straka: Šance pro Slovensko

Podle českého kouče Františka Straky, který s Kocianem hrál v národním týmu, je jmenování československého Fotbalisty roku 1990 dobrou šancí pro Slovensko. "Má obrovskou zkušenost, hlavní je ale to, že má obrovský respekt u hráčů a silnou pozici. Z toho by mohl těžit," řekl v rozhovoru s ČTK Straka, jenž momentálně trénuje rakouský Innsbruck.

Vedle společného startu v obraně československé reprezentace na mistrovství světa v roce 1990 oba bývalé hráče spojuje i trenérská zkušenost z německé ligy. "Dbá na disciplínu, hlavně taktickou. Bude schopen využít sílu hráčů z Norimberka," uvedl Straka s odkazem na úspěšné bundesligové legionáře Róberta Vitteka a Marka Mintál.

Kocianovo jmenování dnes posvětil třináctičlenný výkonný výbor. Mezi čtveřicí kandidátů na uvolněný post byli vedle něj také bývalý sparťanský trenér Stanislav Griga, Vladimír Weiss a Dušan Radolský.

Reklama

Související témata: